Енергоатом та Westinghouse домовилися про постачання ядерного палива та будівництво нових атомних енергоблоків


Енергоатом та Westinghouse домовилися про постачання ядерного палива та будівництво нових атомних енергоблоків

2 червня на майданчику Хмельницької АЕС Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» та американська «Westinghouse Electric» підписали три угоди: про постачання ядерного палива на всі АЕС України, про збільшення з п’яти до дев’яти одиниць кількості ядерних енергоблоків, які будуватимуть за технологією AP 1000 в Україні, та про створення інженерно-технічного центру Westinghouse в Україні.

У зв’язку із відмовою від закупівлі російського ядерного палива, «Енергоатом» домовився зі своїм стратегічним партнером про збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для всіх українських АЕС і для тих атомних енергоблоків, які вони планують побудувати в Україні.

Паливо постачатимуть із виробничого майданчика Westinghouse у Вестеросі у Швеції. Водночас компоненти тепловидільних збірок вироблятимуть в Україні на базі одного з відокремлених підрозділів, який наразі завершує кваліфікацію з виробництва головок та хвостовиків для палива Westinghouse. Укладені між Енергоатомом та Westinghouse домовленості є черговим потужним кроком на шляху енергонезалежності України та її безвуглецевого майбутнього. Вони відкривають величезний потенціал постачання української електроенергії до країн Європи, що сприятиме зменшенню їхньої залежності від російських енергоносіїв