Сергій Цівкач взяв участь у круглому столі «Створення механізму страхування політичних ризиків для України»


Сергій Цівкач взяв участь у круглому столі «Створення механізму страхування політичних ризиків для України»

Виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач взяв участь у круглому столі «Створення механізму страхування політичних ризиків для України».

Захід організований у Києві проєктом USAID «Реформування фінансового сектору». Дискусію відкрили директор Офісу економічного зростання Місії USAID в Україні Крістофер Абрамс та заступник Міністра економіки України Олександр Грибан.

Після вітальних слів керівник проєкту Роберт Бонд презентував Концепцію створення механізму страхування політичних ризиків для України.

Програма заходу передбачала обговорення таких аспектів, як визначення політичного ризику, відмінностей понять «політичний ризик» та «воєнний ризик», сфера охоплення політичних ризиків страхуванням. Також йшлося про роль Уряду в новому Механізмі страхування політичних ризиків; роль урядових структур у покращенні інвестиційного клімату і мінімізації існуючих політичних ризиків.

У своєму виступі виконавчий директор UkraineInvest наголосив на тому, що іноземні інвестори виявляють підвищений інтерес до України, але важливо надати їм можливості для страхування політичних та воєнних ризиків, щоб додатково стимулювати цю тенденцію.

Сергій Цівкач презентував опитування серед інвесторів, чиї проєкти супроводжує UkraineInvest, стосовно очікувань від інструменту страхування політичних та воєнних ризиків. 89% компаній заявили, що наявність такого страхування вплинула би на їхнє позитивне рішення вкладати інвестиції в Україну. Ті компанії, які вже працюють в Україні, в тому числі й найбільші інвестори, також висловлюють зацікавленість у такому страхуванні.

Більшість опитаних компаній хотіли би страхувати свої активи в Україні від руйнування та ризики, пов’язані із неотриманням доходів. Опитування UkraineInvest також стосувалося тривалості страхування та видів операцій, бажаної вартості цих послуг.

Сергій Цівкач висловив пропозицію розділити воєнні і політичні ризики на окремі програми страхування, щоб зробити вартість страхування більш доступною для бізнесу. Також він наголосив на важливості законодавчих змін для розширення можливостей страхування ризиків для українських та іноземних інвесторів, та навів приклад Польщі, де розглядається можливість страхування ризиків для всіх інвесторів в Україну через державну Корпорацію страхування експортних кредитів KUKE.

Впродовж дискусії погляди міжнародних страховиків політичних ризиків, Уряду України, платформ сприяння інвестиціям представили керуюча директорка, страхування і перестрахування політичних ризиків DFC Марлена Герлі, керівниця регіону Європи і Центральної Азії MIGA Ольга Скловская; Олександр Грибан; перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова, заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Маркіян Дмитрасевич; керівник інвестиційної групи Advantage Ukraine Дмитро Ушенко; віце-президентка Американської торговельної палати в Україні Тетяна Прокопчук; виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації та член наглядової ради UkraineInvest Анна Дерев’янко.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .