Українсько – португальська ділова активність недооцінена й дуже перспективна


На цьому акцентували організатори круглого столу за участі голови Інвестиційного Агентства Португалії Філіпе Сантуша Кошти, українських урядовців та бізнесу.

Результати зустрічі:
– встановлення прямих контактів із представником найбільшої Інвестиційної Агенції Португалії; 
– презентація конкретних проєктів; 
– окреслення векторів для подальшої співпраці.

У фокусі уваги – перспективи відбудови зруйнованих та пошкоджених об’єктів інфраструктури України, а також можливість двосторонньої співпраці в сферах енергетики, агро та будівництва.

Ключові меседжі спікерів:
“Українсько – португальська торгівля жива й багатообіцяюча, особливо в рамках інтеграції до ЄС. Експорт до Португалії, як і імпорт зросли торік на понад 40%. Португальський бізнес не тільки вірить в Україну, а вже тут активно працює. Питання енергозабезпечення – серед найцікавіших для кооперації, оскільки країна активно заміщує дорогий природний газ. Також Португалія планує участь у проєктах відбудови зруйнованих та пошкоджених об’єктів інфраструктури України”, – президент ТПП України Геннадій Чижиков.

“Португалія зміцнює зусилля щодо підтримки відбудови України та досліджує можливості для португальських компаній. Перспективи співпраці між Україною та Португалією ми передусім бачимо у таких сферах, як інжиніринг, будівництво та комунальне господарство, реконструкція інфраструктури, енергоменеджмент та енергоефективність. Цікавими секторами також є поводження з твердими побутовими відходами, цифрові послуги, промислові технології та фармацевтична промисловість”, – голова інвестиційного Агентства Португалії Філіпе Сантуш Кошта.

“Повоєнне відновлення української економіки представляє перспективи для приватного сектору. Зараз основні португальські інвестиції в Україні йдуть у сфері медичних та пластикових виробів, металоконструкцій та зеленої енергетики. Серед перспективних напрямків для співпраці ми бачимо виробництво будівельних матеріалів та управління відходами. Завдання UkraineInvest – допомогти португальській бізнес-спільноті зорієнтуватися у відомостях щодо інвестиційного потенціалу України. До нас можна звернутися за практичною інформацією, що стане в нагоді у прийнятті рішень, розробці стратегій та активній участі у відновленні України”, –  начальник Управління міжнародних відносин і комунікацій UkraineInvest Назарій Волянський.

“Португалія – великий друг та партнер України, який підтримує нас на міжнародній арені. В Україні є безліч галузей, які можуть бути цікавими для інвестування португальському бізнесу: високі технології, фармацевтична галузь, розвиток харчової промисловості тощо. Для українського бізнесу – це величезна можливість нарощення експорту до дружньої країни, а також розбудови партнерства з португальськими компаніями для відбудови України”, – Заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка.

“Зростаюча роль зеленої енергетики Португалії в енергоміксі ЄС, а також плани України щодо зеленого відновлення роблять нас партнерами у становленні енергетичної безпеки всього регіону, а також повної відмови континенту від російських енергоресурсів. Португалія посідає 7 місце серед країн з найбільшою часткою відновлюваних джерел в Європі. У планах країни розробити новий водневий кластер для виробництва екологічно чистого водню за допомогою електролізу з відновлюваними джерелами енергії. Йдеться про інвестиції в розмірі 1,3 мільярда євро в проєкт водню та аміаку, виробленого з відновлюваних джерел. Це дозволить щорічно виробляти 70 тисяч тонн зеленого водню, створюючи 500 прямих і непрямих робочих місць”, – заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

Співорганізатори заходу –  Посольство Португалії в Україні та Торгово-промислова палата України. 

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.