Україна та ЄС підписали одразу п’ять угод, що наближають Україну до вступу в Євросоюз


Україна та ЄС підписали одразу п’ять угод, що наближають Україну до вступу в Євросоюз

Україна та ЄС підписали одразу п’ять угод, що наближають Україну до вступу в Євросоюз.


Всі п’ять угод — важливий елемент дворічного плану інтеграції до Європейського Союзу, а також надзвичайний крок підтримки України Європою у протистоянні збройній агресії рф.


1. Угода про участь України в програмі ЄС «Цифрова Європа» (2021-2027).  Програма передбачає бюджет  € 7.5 млрд для розвитку проєктів за п’ятьма напрямками: суперкомп’ютер, штучний інтелект, кібербезпека, цифрові навички, забезпечення широкого використання цифрових технологій в економіці та суспільстві.


2. Угода про участь України в програмі ЄС для співробітництва в митній сфері. З 1 жовтня запрацює митний безвіз із ЄС. Після підписання Угоди Україна приєднається до програми співробітництва в митній сфері з бюджетом майже € 1 млрд. Це дозволить підвищити кваліфікацію митників, брати участь у розробці та використанні європейських електронних систем.


3.  Угода про участь України в програмі ЄС щодо співпраці у податковій сфері Fiscalis. Віднині Державна податкова служба України зможе обмінюватися інформацією з колегами з ЄС. З’являється можливість використання сучасних європейських ІТ-систем у галузі оподаткування.


4. Угода про надання Україні бюджетної підтримки на € 500 млн.
Кошти підуть на забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, а також на підтримку малих фермерів, аби вони змогли продовжувати та розвивати свою справу.


5. Угода, завдяки якій Єврокомісія збільшує бюджет на гранти для України на € 122 млн.
Це дозволить забезпечити фінансування пріоритетних для України проєктів та прискорити їх отримання завдяки тому, що гранти можуть надаватися напряму органам державної влади, місцевого самоврядування та громадським організаціям.