Україна може стати надійним постачальником зеленого водню до ЄС


Україна може стати надійним постачальником зеленого водню до ЄС

Виробництво водню в Україні може стати ключовим інструментом для незалежності України та Європи від російських енергоресурсів, та швидкого переходу до використання «зеленої» енергії. Для України, це також шанс стати основним енергетичним постачальником «палива майбутнього» для Європи.

За довоєнними оцінками від Міжнародної організації відновлювальних джерел, Україна має потенціал встановити станції на понад 320 гігават вітряної та 70 гВт сонячної енергії. При цьому сюди не входить оцінка потенціалу встановлення вітрових та плаваючих станцій у водах Криму, що, згідно оцінки Світового Банку, потенційно може додати понад 250 гВт. Тобто загальна потужність відновлювальних джерел може складати від 415 гВт з реалізацією в межах 10 років, а з кримськими можливостями понад 700 гВт.

Для чого потрібен водень?

Проблема полягає в тому, що цю енергію потрібно одразу розподілити та використати, що майже неможливо. Саме тут стає в нагоді «зелений» водень. Енергія з відновлюваних джерел, яка може бути використана в необмежених кількостях, допомагає розщепити воду на водень та кисень. Результатом є «зелений водень», який може зберігатись, транспортуватись, та має широке використання в різних сферах. Саме тому активний розвиток виробництва водню є необхідною умовою досягти «Net zero 2050» (ціль вуглецево-нейтральності). Водень вже зараз використовується в низці секторів, включаючи енергетику, хімічну та агропромисловість, транспорт та інше. Місце України у розвитку галузі виробництва водню у Європі Європейський Союз вбачає в Україні, важливого партнера не тільки для забезпечення енергетичної незалежності та стабільності регіону, а й для досягнення цілей на шляху до зеленої енергетики.

Саме тому наступні стратегічні документи на рівні ЄС містять такі плани щодо України:

• Воднева стратегія для кліматично нейтральної Європи від 8 липня 2020 року, де Україна визначена як пріоритетний партнер.

• Зелений водень для Європейської зеленої угоди – це ініціатива 2×40 ГВт, згідно з якою Україна матиме 8000 МВт електролізерних потужностей для зеленого водню та 1800 МВт для аміаку до 2030 року.

• Звіт про інвестиції та підтримку зеленого водню, згідно з яким Україні потрібні інвестиції в розмірі 20,1 млрд євро для будівництва потужностей для електролізера потужністю 10 000 МВт.

Важливим фактором є наявність в Україні однієї з найбільших газотранспортних систем у світі. Враховуючи те, що водень можна змішувати з газом для транспортування, це дає можливість використовувати найдешевший метод доставки водню з України до Європи, звичайно мережа потребує для цього значних капіталовкладень та модернізації.

Водночас Україна має значні водні ресурси, та високий сонячний та вітровий потенціал, що є необхідними умовами для виробництва зеленого водню.

Світові тенденції

За прогнозами McKenzie, попит на електроенергію до 2050 року збільшиться втричі, оскільки сектори електрифікуються, а водень та паливо на основі водню збільшують свою частку ринку через декарбонізацію. Очікується, що відновлювані джерела будуть становити 80-90% світового енергетичного балансу до 2050 року. Попит на водень збільшиться в 3-7 разів до 2050 року, а зелений водень буде забезпечувати 28% потреби в електроенергії до 2050 року.

Також згідно з дослідженням FDI Intelligence, до 2035 року щорічні інвестиції в енергопостачання та виробництво подвоїться до 1,5-1,6 трлн доларів США. Майже весь приріст буде відбуватися за рахунок технологій декарбонізації та електроенергії, які до 2050 року перевищать нинішній рівень інвестицій в енергетику.

Очікується, що EBIT компаній, що займаються технологіями декарбонізації та електроенергії зростатиме на 5% на рік і може випередити за віддачею інвестиції у традиційні види енергії. Нещодавно, попри війну, «Укргідроенерго» та німецькі компанії Andritz Hydro та MAN Energy Solutions підписали меморандум про співпрацю у виробництва зеленого водню в Україні. Поки що, йде мова про пілотний проєкт щодо встановлення електролізної установки для виготовлення зеленого водню на 1 МВт, та орієнтовно виробництво 100 кг водню на день.

Звичайно, попри потенціал, та наявність низки необхідних факторів, для розвитку галузі потрібні ще значні інвестиції, сприятливе бізнес-середовище, та високий рівень міжнародного партнерства. У поєднанні з комплексними заходами з енергоефективності та розвитком відновлюваних джерел енергії, масштабне виробництво та використання водню в Україні дозволить декарбонізувати її енергетичний сектор, а також транспортну, переробну та багато інших галузей, та стати важливим елементом Європейської енергетичної системи. Це сприятиме зміцненню міжгалузевих зв’язків та формуванню стійких кластерів в економіці, активізації інноваційно-інвестиційної діяльності, створенню нових робочих місць, підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств, просуванню України у світові рейтинги для суттєвого покращення інвестиційного клімату.