Війна росії проти України порушила глобальні ланцюги поставки сталі


Війна росії проти України порушила глобальні ланцюги поставки сталі

Вторгнення рф в Україну поставило під загрозу поставки сталі з основних країн-виробників, що спричинило дефіцит на європейському ринку, на якому і за звичайних обставин спостерігається підвищений попит. Найбільше постраждали закупівлі чавуну та напівфабрикатів країнами ЄС та США. Cвітові ціни на сталь зросли з 800 доларів США за тонну на початку лютого 2022 року до 1200 доларів США за тонну на початку квітня. Війна також змусила компанії з Європи, Близького Сходу та Африки переорієнтуватися на індійських та бразильських виробників, навіть в умовах майже 20% підвищення внутрішніх цін на сталь за період з лютого по березень.


За оцінками аналітиків S&P, Україна є 13-м у світі виробником сталі та 5-м найбільшим експортером залізної руди за обсягом, майже 80% виробництва сталі є експортоорієнтованим. У 2021 році країна експортувала 44,4 млн тонн залізорудної продукції. Україна постачає сталь для країн Близького Сходу, Туреччини, ЄС, Африки та Америки.
Російське вторгнення в Україну стало безпрецедентним шоком для української металургійної промисловості. Більшість українських металургійних заводів призупинили свою діяльність з огляду на першочерговість питання безпеки. Нині деякі виробники почали відновлювати діяльність, але з обмеженою потужністю. Більш того, майже 1/3 металургійних потужностей України розташовано в Маріуполі – завод «Азовсталь» та ММК імені Ілліча. А зараз за Маріуполь ведуться найзапекліші бої.


Зупинка виробництва сталі призвела до перебоїв у постачаннях побічної продукції. Майже всі українські заводи з повним металургійним циклом мають установки розділення повітря (УРП), які виробляють кисень та інші промислові гази. Україна є найбільшим у світі постачальником благородних газів, таких як неон, криптон та ксенон. Усі ці гази необхідні для виробництва напівпровідників. На світовому ринку Україна забезпечує постачання близько 70% неону і 40% криптону.


Крім того, Україна покриває 90% потреб США у високоочищеному неоні для виробництва чипів. Два основних заводи з очищення російського та українського неону знаходяться в Одесі. Зараз ці потужності майже не долучені до ланцюгів поставок. Припинення поставок благородного газу з України призведе до зростання цін і неминучого загострення дефіциту чипів.


Для відновлення поставок необхідно припинити бойові дії та розблокувати порти Чорного моря. За таких умов більшість українських металургійних заводів можуть відновити роботу протягом 1-2 місяців. Для заводів у Маріуполі цей процес не буде швидким. Після поточних бойових дій у місті знадобиться проведення аудиту збитків, щоб оцінити стан заводів. Також знадобиться достатньо часу на відновлення зруйнованої інфраструктури міста.


Війна матиме серйозні довгострокові наслідки для світової металургійної промисловості. Це зокрема: можлива перебудова світових торговельних зв’язків, зміна умов торгівлі енергоресурсами та її вплив на енергетичну трансформацію, а також продовження процесу переформатування глобальних ланцюгів поставок.