Інвестиційний потенціал сфери енергоефективності України становить понад 27 млрд доларів США


На цьому акцентували учасники панельної дискусії “Потреби бізнесу та держави в частині промислового, енергоефективного обладнання та матеріалів Investors Annual Meeting – інвестиційного форуму, котрий UkraineInvest організував у партнерстві з ТПП України, за підтримки ОККО та Onur Group.

Учасникам презентували аналітичне дослідження UNDP Ukraine й UkraineInvest щодо механізмів інноваційного та імпакт інвестування та інвестиційні можливості енергоефективної трансформації України.

Ключові меседжі спікерів
“Загальна вартість відновлення України від наслідків війни станом на лютий 2023 року оцінюється в 411 млрд доларів США, з яких 92 млрд потребує транспортна система, 69 млрд житловий фонд, 47 млрд енергетичний сектор, 42 млрд має бути спрямовано на соціальний захист, 38 млрд на управління мінною безпекою, 30 млрд – на сільське господарство. Прискорити післявоєнну відбудову України та її економіки може збільшення фінансування ММСП. Покращення доступу до фінансування може допомогти українським ММСП відновитися, масштабуватися та вийти на нові експортні ринки, такі як Європейський Союз та інші.Підтримка приватним сектором цілей сталого розвитку сприяє відновленню місцевої економіки за підтримки інституцій фінансування розвитку, що сприяють більш ризикованим інвестиціям та збільшенню залучення приватного сектору”, – Марія Гуцман, очільниця програми “Інклюзивний розвиток, відновлення та розбудова миру”, ПРООН

“Фонд імпакт-інвестування спрямований на підтримку українських малих і середніх підприємств, які мають важливе значення для відновлення країни, використовуючи інноваційні механізми, такі як викупні акції, і фінансування за рахунок доходів для управління ризиками виходу. Імпакт-інвестиції стають ключовою силою, що сприяє довгостроковій стійкості та сталому розвитку. Бізнес та інвестори надають експертизу, інноваційні рішення та капітал для стимулювання відновлення”, – Максим Борода, керівник проєктів ПРООН в Україні.

“Аналітичне дослідження UNDP Ukraine й UkraineInvest щодо механізмів інноваційного та імпакт інвестування може стати основою для розвитку інвестиційних фондів соціального впливу, зокрема в сфері енергоефективності. Тому важливо було почути позицію Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України щодо перспектив інвестування в цей стратегічний для України напрямок. Україна може залучити понад 27 млрд доларів США, агентство активно працює над створенням таких проєктів”, – Сергій Цівкач, виконавчий директор UkraineInvest. 

“Інвестиції в декарбонізацію та енергоефективність – це не лише бізнес-проєкти та вкладення у розвиток і конкурентоздатність підприємств. В масштабах країни усі ці проєкти разом допоможуть зменшувати щорічні прямі втрати, які сягають понад 1 млрд доларів США в країні через низький рівень енергоефективності, генерувати доходи всередині країни та економічне зростання, створювати нові робочі місця, залучати інновації, підвищувати енергетичну безпеку громад та економіки. Щоб заохочувати інвестування, Держенергоефективності створює стимулюючі інструменти. Це і Фонд декарбонізації, і Українська національна платформа декарбонізації – #UANDP ”, – Ганна Замазєєва, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. 

Мета заходу – покращення діалогу між бізнесом та урядом, організація аналітичних обговорень щодо впровадження промислових інвестиційних проєктів, презентація звіту про перспективи та механізми створення нових інвестиційних фондів та нагородження інвесторів, котрі розпочали та реалізують проєкти після 24 лютого 2022 року.

Учасники обговорили потреби бізнесу й держави в частині промислового, енергоефективного обладнання та матеріалів, економічну трансформацію та фактори інвестиційної привабливості України.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.