ЄІБ схвалив надання 1,59 мільярда євро фінансової допомоги Україні від ЄС


ЄІБ схвалив надання 1,59 мільярда євро фінансової допомоги Україні від ЄС

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) схвалив надання 1,59 мільярда євро для України, підтриманих гарантіями з бюджету ЄС. Ця допомога Україні спрямована на відбудову найважливішої інфраструктури та підтримка критично важливих проєктів для вирішення нагальних потреб українців. 
 
Це другий пакет допомоги ЄІБ на підтримку України, розроблений спільно з Європейською комісією. На початку березня 2022 року ЄІБ надала перший пакет допомоги Україні в сумі 668 мільйонів євро. Допомога надається під гарантії ЄС у рамках мандату на зовнішнє кредитування. 
 
Фінансування розподілене за двома напрямами:
1,05 мільярда євро – дозволить уряду України покрити першочергові потреби у короткостроковому фінансуванні, надати підтримку стратегічним державним компаніям, забезпечити терміновий ремонт пошкодженої інфраструктури, відновити надання муніципальних послуг та підтримати термінові заходи з енергетики та енергоефективності під час підготовки до опалювального сезону;
540 мільйонів євро – на відновлення проєктів в Україні фінансованих ЄІБ (у галузях енергетики, енергоефективності, транспорту, освіти та інфраструктури з метою відновлення країни).