Успіхи українських стартапів у космічній сфері


Успіхи українських стартапів у космічній сфері

До 2040 року космічна галузь має досягти 1 трлн доларів США річного доходу, а витрати на запуски знизяться на 95%, як зазначено в звіті Citigroup. Розвиток технологій, поява інновацій та збільшення частки приватних космічних компаній зробить навколоземний простір доступнішим, відкриваючи більше орбітальних послуг, таких як супутниковий широкосмуговий зв’язок та виробництво.

Згідно із щоквартальним звітом Space Capital, інвестиції в міжнародні космічні компанії встановили річний рекорд останнього десятиліття – 14,5 млрд доларів США у 2021 році, що на 50% більше, ніж попереднього року. Україна також прагне долучитися. Хоча в українському космічному секторі домінують державні агенції, зараз все більше почали з’являтися приватні компанії, засновниками яких є українці або компанії, у яких є R&D центи в Україні.

Найбільші компанії: Skyrora, Kurs Orbita, Orbit Boy, Promin Aerospace (Zaarbird) та інші. За даними видання 2022 року «DealBook of Ukraine» венчурного фонду «AVentures Capital», загальна сума фінансування, отриманого українськими компаніями, становить понад 300 млн доларів США і 55% цього фінансування надійшло лише у 2021 році.

У 2021 році загальний об’єм венчурного капіталу та приватні інвестиції в космічні компанії досяг рекордного рівня 832 млн доларів США, що на 45% перевищує показник 2020 року. Обсяг угод Seed & Grant у 2021 році зріс на 100% порівняно з минулим роком і досяг 84 млн доларів США. Обсяг угод серії А також зріс більш ніж на 30% і склав 158 млн доларів США. Більша частина коштів була отримана кількома глобальними компаніями з США, які використовують можливості України для розширення своїх R&D центрів.