В Україні вдалось побудувати інфраструктуру страхування воєнних ризиків, яку Уряд планує масштабувати


Йдеться про перші кейси страхування інвестицій від воєнних ризиків, напрацювання механізму страхування суден, роботу над Ukraine Development Fund та інші кроки.

Про це заявила міністерка економіки Юлія Свириденко, підбиваючи підсумки 2023 року у сфері залучення інвестицій. 

Зокрема, Міністерство економіки України запустило механізм страхування суден від воєнних ризиків спільно із британськими партнерами. Загальний обсяг страхування, закладений у цей механізм становить 50 млн доларів США. Очікується, що відповідна страхова політика має додатково вплинути на збільшення експорту української продукції морем й здешевити вартість страхування перевезення зерна до 1–1,25%. 

Також агентство з гарантування інвестицій MIGA застрахувало перші інвестиції, йдеться про інвестиції в індустріальний парк M10 на Львівщині. Крім того, агентство оновило страховку для виробника упаковки та для одного із банків. Наразі MIGA працює над залученням додаткових коштів до MIGA Sure Trust Fund. Свої внески вже зробили Японія, Велика Британія та Норвегія.

Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) профінансує 5 проєктів на 380 млн доларів США. Зокрема, у 2023 році застрахували перший проєкт від політичних ризиків — львівський центр протезування, реконструктивної хірургії та реабілітації Superhumans Center.

Також понад 14 національних Експортно-кредитних агентств (ЕКА) інших держав відкрили ліміти на середньострокове страхування операцій та інвестицій в Україну та почали страхувати ризики приватних інвестицій своїх компаній. Загальний ліміт перевищує 1 млрд євро, і це перший крок до залучення закордонних приватних інвесторів країн-партнерів.

Європейський банк реконструкції і розвитку працює над декількасотмільйонним механізмом страхування від воєнних ризиків майна у дорозі та на складах із залучення українського страхового ринку, а партнери України з Єврокомісії готові надати для цього відповідні гарантії.

Крім того, цьогоріч Уряд України розширив мандат вітчизняного Експортно-кредитного агентства. Тепер покриття від воєнних ризиків можуть отримати українські компанії, які інвестують в Україну. Та попереду ще пошук ресурсів для докапіталізації ЕКА.










  
















Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.