На Чернігівщині стартує новий проєкт з виробництва біопалива


На Чернігівщині стартує новий проєкт з виробництва біопалива

Регіональна газова компанія (РГК) та агрохолдинг «Галс Агро» уклали договір щодо приєднання біометанового заводу у Чернігівській області до газорозподільних мереж. На початок наступного року готується перше в Україні фізичне приєднання потужностей заводу до газорозподільних мереж.

ТОВ «Городище-Пустоварівська аграрна компанія», що входить до Агрохолдингу «Галс Агро», є власником біогазового заводу на Чернігівщині. У 2021 році вирішили дообладнати завод ділянкою з очистки біогазу до біометану, який є повним аналогом природного газу. 

Проєктна потужність обладнання очистки складає близько 3 млн куб. м у рік. Це обсяг споживання приблизно 1 500 приватних домогосподарств. Технологія перетворення біогазу на біометан розроблена відомою голландською компанією Bright Renewables B.V., яка має досвід понад 150 успішних проектів по всьому світу.

Зараз фахівці РГК спільно з Агрохолдингом «Галс Агро» та АТ «Чернігівгаз», науковими та експертними установами розробляють технічні рішення для підключення виробництва до газорозподільних мереж з використанням найсучаснішого обладнання від провідних виробників Pietro Fiorentini та Emerson.

Наразі вироблений на заводі біогаз використовується тільки для генерації електроенергії для продажу за «зеленим» тарифом». У майбутньому частину біогазу буде очищено до біометану для подальшого закачування до газорозподільних мереж Чернігівщини. Вони є найбільш розгалуженими і мають співставний тиск роботи системи з біометановим модулем, що не потребує встановлення додаткового обладнання.