Війна росії проти України зумовила зростання цін на мідь до історичного максимуму


Війна росії проти України зумовила зростання цін на мідь до історичного максимуму

Війна рф проти України стала основним тригером зростання цін на алюміній і нікель, тоді як високі ціни на енергоносії зумовили подорожчання більшості металів, і зокрема міді. Світовий Банк прогнозує, що ціни на метали зростуть на 16 відсотків у 2022 році і дещо знизяться в 2023 році.

Цього року спостерігається дефіцит майже всіх кольорових металів, включаючи мідь, а запаси, що вичерпуються, створюють недостатній запас міцності для ринку, щоб витримати подальші перебої постачання. Серед основних причин тривалого дефіциту міді на світовому ринку експерти виділяють триваючу війну рф проти України, високі витрати на енергоносії та суворіші стандарти щодо викидів у Китаї. На початку березня ціни на мідь досягли історичного номінального максимуму у 10 845 доларів США за тонну. Ціни тримаються на високому рівні внаслідок низьких запасів та високого попиту у Китаї та розвинених країнах, що обумовлюється стійким рівнем споживання товарів тривалого користування. На світовий ринок міді негативно вплинула нестачі води в Чилі (найбільший виробник і експортер) і проблема трудових спорів в Перу (2- й виробник у світі). Очікується, що у 2022 році мідь подорожчає на 8%. Ризик зростання цін у середньостроковій перспективі може бути зумовлений перебоями постачань з рф, тоді як більш серйозне сповільнення світової економіки може спричинити суттєве падіння цін.

У довгостроковій перспективі ринок міді буде все більш прибутковим за рахунок зростаючого попиту з боку сектора відновлюваної енергетики (переважно сонячної) та виробництва електромобілів, а також відповідної інфраструктури електромереж та зарядних станцій. Сировина становить 80% витрат на акумулятори для електромобілів. Тому, враховуючи поточне зростання цін на метали, є висока ймовірність того, що у 2022 році довгострокова тенденція зниження вартості акумуляторів обернеться здорожчанням акумуляторів, які є найдорожчим компонентом електромобілів. Зростання виробничих витрат у поєднанні з тривалим дефіцитом автомобільних чипів може суттєво обмежити потужності виробництва електромобілів. Це також може призвести до падіння продажів електромобілів, якщо виробники перекладуть підвищення цін на кінцевих споживачів, особливо в країнах-ринках, що формуються, уряди яких надають незначну підтримку масовому впровадженню електромобілів.

Зокрема, рішення європейських країн зменшити залежність від російського природного газу відповідно до плану REPowerEu може збільшити споживання міді, оскільки план передбачає прискорення інвестицій у відновлювану енергетику (ВДЕ). Відомо, що більшість компонентів обладнання ВДЕ містить мідь. Таким чином, вищі ціни на мідь можуть затримати впровадження нових проектів сфери ВДЕ та процес зеленого переходу в цілому. Fitch повідомляє, що майже чверть запланованих проектів сонячної енергетики у Європі було скасовано у 2021 році через зростання сировинних витрат. Загалом світовий ринок міді має великі перспективи розвитку завдяки наявному високому попиту сектора ВДЕ та дефіциту пропозиції. І тут є можливості для України. Хоча нині видобуток міді в Україні не здійснюється, у Рівненській, Житомирській та Волинській областях налічується близько 150 рудопроявів міді. Тому розробка родовищ міді в Україні може стати привабливим інвестиційним проектом після закінчення війни.