Щомісячне збільшення українського експорту зерна на 50%


Щомісячне збільшення українського експорту зерна на 50%

За даними Міністерства інфраструктури, Україна щомісяця збільшує експорт зерна через західні кордони на 50% для вирішення глобальної продовольчої кризи, спричиненої блокадою морських портів Росією.

Міністерство заявило, що за нинішніх умов блокади вони щодня працюють над переорієнтацією експортної логістики на суходіл, зокрема на західні кордони України з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою. Україна поспішає експортувати торішній урожай, оскільки елеватори ще заповнені, а новий урожай почнуть збирати в найближчі два місяці. Крім того, уряд намагається досягти очікуваного середньомісячного обсягу експорту зерна, який країна мала через свої морські порти.

Таким чином, Міністерство аграрної політики запропонує бізнесу вигідні умови для будівництва зерноперевалкових комплексів поблизу кордонів для розширення експортних потужностей суші та зменшення заторів. Такі комплекси на західному кордоні спростять логістичні рішення щодо перевалки зерна. Найближчим часом буде потрібно не менше шести-восьми мільйонів тонн таких потужностей. За даними Міністерства сільського господарства, дефіцит елеваторних потужностей для зберігання як старих, так і нових культур становить 10-15 мільйонів тонн. Протягом одного-двох місяців цим підприємствам буде запропоновано зерноперевалкові комплекси та ділянки під їх будівництво на пільгових умовах фінансування поблизу кордону.