У Чернівецькій області працює близько 200 підприємств з іноземним капіталом із 28 країн світу

У Чернівецькій області працює близько 200 підприємств з іноземним капіталом із 28 країн світу

Буковина посідає перше місце за обсягом виробництва плодово-ягідної продукції й за урожайністю в Україні. 

Близько 700 великих та середніх підприємств Буковини, представників уряду, інвесторів, фінансових організацій, керівників торгових мереж об’єднав на своєму майданчику галузевий форум FIT for Ukraine Буковина: Переробка фруктів та овочів у Чернівцях.

На порядку денному третьої дискусійної панелі заходу – успішні кейси та інструменти фінансування переробної галузі.

Ключові меседжі спікерів

  • “Аграрний сектор є критичним для відновлення економіки України та нарощування її експортного потенціалу. Саме тому Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» надає потужну фінансову підтримку підприємствам галузі через грантові програми”, – Юлія Вітка, в.о. керівника Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу».
  • “Наш сад сьогодні – це 66 гектарів, 3 сорти яблук, сучасне фруктосховище, новітня сортувальна лінія та експорт в 12 країн світу. Завдяки отриманому державному гранту в розмірі 7,3 млн гривень ми отримали змогу сплатити 67% від загальної вартості саджанців для нового саду та компенсували 10% загальних витрат ”, – Віталій Нігалатій, директор ТОВ «Молодіжна аграрна спілка».
  • “У рамках Державної програми надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу Ощадбанк надає гранти для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, будівництва теплиці. Гранти на сад надаються у розмірі не більше 70% вартості проєкту висадки насаджень, але не більше 10 000 000 гривень, на теплицю – не більше 7 млн гривень”, – Денис Самчук, заступник директора департаменту ММСБ АТ «Ощадбанк».
  • “Експортно-кредитне агентство страхуватиме інвестицію, яка робитиметься внутрішнім або зовнішнім інвестором, а страховий випадок розраховуватиметься від втрати такої інвестиції. Агентство допомагає експортерам виконати контракти: отримати для цього фінансування і зменшити ризики. Він підкреслив, що страховка ЕКА дає змогу експортеру отримати банківську гарантію, яку в умовах війни часто вимагають іноземні партнери”, – Денис Гарасюта, член правління Експортно-кредитного агентства. 
  • “Світовий Банк реалізує Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE), серед його компонентів – пільгове кредитування сільського господарства за Державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%”, виділений бюджет – 500 млн доларів США, охоплення агровиробників – 12 000”, – Олександр Муляр, перший спеціаліст з сільського господарства, Світовий Банк.
  • “Креді Агріколь активно підтримує розвиток сільського господарства в Україні. Один із напрямків нашої діяльності – співпраця з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у частині отримання аграріями державних дотацій. Банк приймає участь в усіх державних програмах компенсацій для агробізнесу”, – Юлія Коцар, начальник управління підтримки та розвитку агробізнесу банку Креді Агріколь. 
  • “Ми є єдиними в Польщі, хто надає експортне страхування, гарантоване Державним казначейством. Ми співпрацюємо з іноземними експортно-кредитними агентствами на індивідуальній основі та в рамках Бернського союзу. Полегшуємо доступ до зовнішнього фінансування також завдяки нашій пропозиції факторингу KUKE Financo. Асортимент продуктів: cтрахування короткострокової торгової дебіторської заборгованості, cтрахові гарантії, страхування інвестицій за кордон тощо”, – Гжегож Граля, менеджер продукту, Корпорація страхування експортних кредитів (KUKE). 
  • “В Україні Bayer з 1992 року, і ми продовжуємо працювати зараз. У квітні цього року ми оголосили про інвестиції в розмірі 60 млн євро у виробництво насіння. Плануємо задовольняти попит в Україні та додатково збільшити експорт до ЄС. Якщо Bayer може інвестувати в Україну у такий непростий час, то й інші можуть”, – Олівер Гірліхс, генеральний директор компанії Bayer в Україні.

Модерував дискусійну панель Назарій Волянський, начальник Управління міжнародних відносин та комунікацій UkraineInvest.

Мета форуму  – створення інформаційно-презентаційного майданчика для аграрних підприємств, висвітлення перспектив інвестування у галузь регіону, підвищення її конкурентоспроможності та експортного потенціалу для якнайшвидшого відновлення та розвитку української економіки. 

У рамках заходу  також працювала EXPO-зона, де підприємства регіону представили свою продукцію та послуги. 

       Організатори:

  • UkraineInvest – урядовий офіс залучення та підтримки інвестицій
  • Чернівецька обласна військова адміністрація
  • Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу»

FIT for Ukraine – це серія інвестиційних форумів для бізнесу, зацікавленого у відновленні України. У 2023 році заходи FIT for Ukraine відвідало понад 7 000 людей з 65 країн світу.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.