Співпраця між Україною та Болгарією у сфері відновлюваної енергетики забезпечить для обох країн вирішення поточних енергетичних та екологічних питань

Співпраця між Україною та Болгарією у сфері відновлюваної енергетики забезпечить для обох країн вирішення поточних енергетичних та екологічних питань

Про це начальник Управління залучення та супроводження інвестицій UkraineInvest Максим Бондаренко сказав під час виступу на Green Transition Forum 4.0: New global perspectives for the CEE region. Захід став майданчиком для відкритої дискусії на теми, що стосуються економічного, технологічного та соціального майбутнього зацікавлених сторін, на які впливає Зелений курс.

“Зараз найкращий час для інвестицій в Україну, оскільки кожен євро, вкладений зараз, стане трьома євро після війни.  UkraineInvest підтримує іноземний бізнес у питаннях, пов’язаних з інвестиціями, надаючи безкоштовні послуги всім новим та існуючим інвесторам, щоб допомогти їм увійти та працювати в Україні. Ми допомагаємо інвесторам протягом усього інвестиційного процесу, від консультування та супроводу інвестора, аж до постінвестиційної підтримки.  UkraineInvest також просуває галузеві інвестиційні можливості та надає інформацію про ведення бізнесу в Україні, включаючи правову базу. Установа активно промотує Україну на міжнародному рівні та організовує заходи для висвітлення інвестиційних можливостей”, – підкреслив Максим Бондаренко.

Україна активно працює над удосконаленням своєї енергетичної системи, зосереджуючись на модернізації та розширенні інфраструктури для забезпечення стабільного постачання традиційних енергоресурсів та підтримки розвитку відновлюваних джерел енергії. Ці зусилля спрямовані на забезпечення енергетичної безпеки, зменшення залежності від імпорту та реагування на поточні енергетичні виклики. Співпраця між Україною та Болгарією в енергетичному секторі, включаючи відновлювану енергетику та енергоефективність, має значний потенціал для залучення інвестицій та реалізації інноваційних проєктів. 

Обмін кращими практиками та інноваційними рішеннями у сфері енергоефективності дозволить обом країнам оптимізувати використання енергоресурсів, зменшити викиди вуглецю та підвищити енергетичну безпеку. Це може включати модернізацію інфраструктури, впровадження новітніх енергозберігаючих технологій та розробку спільних освітніх і навчальних програм з енергоефективності. Важливим інструментом у цьому напрямку може стати ЕСКО-модель, яка передбачає залучення приватних інвестицій в енергозберігаючі проекти, пропонуючи майбутню економію витрат на енергоносії. 

Біоенергетика має відігравати важливу роль у сталому енергетичному розвитку України, особливо з огляду на великі обсяги сільськогосподарського виробництва та наявність біомаси як побічного продукту. Болгарські інвестиції можуть значно покращити можливості України з перетворення біомаси на теплову та електричну енергію шляхом створення ефективних біоенергетичних установок. Співпраця може також охоплювати модернізацію інфраструктури з метою підвищення енергоефективності, включаючи покращення вуличного освітлення, термоізоляцію будівель та впровадження енергоефективних технологій у промисловому секторі. Це допоможе зменшити споживання енергії та викиди CO2, а також підвищити загальну економічну ефективність енергетичних систем обох країн. Ще однією перспективною сферою співпраці є технології перетворення відходів на енергію. Болгарський вплив у цій сфері може допомогти Україні розробити ефективні системи перетворення побутових та промислових відходів на енергію, що сприятиме підвищенню енергоефективності та зменшенню викидів вуглекислого газу.

Green Transition – найбільша та найвпливовіша платформа для обговорення Європейського зеленого курсу в Центральній та Східній Європі, котра об’єднує відданих справі візіонерів та лідерів, які каталізують трансформацію економік та галузей до нульового рівня викидів парникових газів. 

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.