Щотижневий дайджест новин про інвестиції та розвиток бізнесу в Україні та світі від UkraineInvest

Щотижневий дайджест новин про інвестиції та розвиток бізнесу в Україні та світі від UkraineInvest

Обсяг інвестицій ЄІБ в Україну сягнув 7 млрд євро.
Завдяки співпраці української сторони з ЄІБ у 2023 році вдалося залучити понад 261 млн євро інвестиційної складової за проєктами – вдвічі більше в порівнянні з 2021 роком і у вісім разів більше, ніж у 2022 році. В Україні обсяг портфелю спільних із Європейським інвестиційним банком проєктів у державному та приватному секторах досяг найвищого рівня за всю історію співпраці, перевищивши 7 млрд євро.
http://surl.li/toefm

Підприємства зможуть виводити дивіденди з корпоративних прав чи акцій за кордон, які нараховані з 1 січня 2024 року.
НБУ встановив щомісячний ліміт для репатріації дивідендів за періоди, починаючи з початку 2024 року на рівні 1 млн євро в еквіваленті. Контроль за дотриманням цієї норми забезпечуватиметься завдяки автоматизованій інформаційній системі НБУ “Е-ліміти”.
http://surl.li/tksul

Уряд модернізував програму “Доступні кредити 5-7-9%” таким чином, аби перефокусувати цей вид державної підтримки на інвестиційне кредитування.
Кабінет Міністрів України обмежив розмір маржі банків, які працюють з позичальниками за програмою. Це дозволить вивільнити 3 млрд грн і направити ці кошти безпосередньо на кредитування бізнесу. Відтепер максимальну суму кредитування на цілі фінансування оборотного капіталу знижено до 5 млн гривень. Але ліміти на інвестиційні цілі залишаються без змін, зокрема для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 млн грн. Крім того, Уряд змінив ліміт кредитування галузі тваринництва, збільшивши його до 150 млн грн.
http://surl.li/toefz

Велика Британія інвестує 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці.
Україна та Велика Британія розпочинають реалізацію перших 13 інноваційних проєктів в енергетиці у межах програми InnovateUkraine. Серед відібраних для інвестування – проєкти у сфері енергоефективності та теплопостачання, впровадження інноваційних рішень щодо акумуляторних батарей для відновлюваних джерел енергії та інноваційних технологій для оптимізації і збільшення виробництва біогазу. Відповідні проєкти планується втілити протягом наступних двох років, вони матимуть підтримку для подальшого пошуку інвестицій та виходу на ринок.
http://surl.li/tlubd

М10 Lviv Industrial Park отримав орендаря.
М10 Lviv Industrial Park – сучасний логістичний комплекс, побудований під час повномасштабної війни в Україні, що символізує незламність і невідворотність розвитку українського бізнесу. Першу чергу М10 Lviv Industrial Park у Львові – складського комплексу класу А площею 14 400 кв. м – ввели в експлуатацію та передали в оренду компанії «Аврора Мультимаркет».
http://surl.li/toegf

Український венчурний фонд SID Venture Partners оголосив про інвестиції у три стартапи.
Мова про три нових інвестиції у стартапи Iris Finance, Vendora та Relari. Наразі SID Venture Partners анонсував уже понад 20 портфельних стартапів. Раніше фонд було визнано найкращим інвестором України за версією Ukrainian Startup Funds та Startup Awards від Lift99.
http://surl.li/toegi

Найбільша логістична компанія світу відновила процедуру ліквідації своєї російської дочірньої компанії ТОВ «Маерск».
Данська логістична компанія A.P. Moller-Maersk Group відновила процедуру ліквідації своєї російської дочірньої компанії ТОВ «Маерск». A.P. Moller-Maersk Group – один із найбільших у світі гравців у сфері контейнерних перевезень. Компанія займає близько 15% від загального ринку.
http://surl.li/toegl

USAID виділив 250 млн доларів США у рамках нової програми USAID Harvest, націленої на інвестування в майбутнє аграрного сектору України.
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) започаткувало ініціативу “Врожай” на 250 млн дол. з підтримки українських фермерів для розширення їх експорту. Ця ініціатива матиме за мету посилити аграрний експорт на додаткові 1,5 млрд доларів США і залучити додаткові 500 млн доларів США приватних інвестицій.
http://surl.li/toegs

Британія надаватиме Києву 3,74 млрд доларів США на рік «так довго, як це необхідно» – Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон ініціював переговори з Україною про «столітнє партнерство».
Нова угода створить міцні зв’язки між нашими країнами по всьому спектру відносин у торгівлі, забезпеченні безпеки та оборони, науці та технологіях, освіті, культурі та багато іншого.
http://surl.li/toeha

Уряд надаватиме гранти виробникам дронів в Україні.
Так виробники безпілотників зможуть отримати до 80% вартості поданого проєкту. Ці кошти можна буде витратити на придбання, доставку або монтаж обладнання. Крім того, отримувач зобов’язаний створити певну кількість робочих місць, залежно від суми гранту. Пільговий режим для надання коштів діятиме на всій підконтрольній Україні території.
http://surl.li/tlruk

США можуть виділити Україні ще 50 млрд доларів США, значну частину цієї допомоги передбачається виділити з доходів від заморожених російських активів.
Очікується, що США чинитиме тиск на Євросоюз, щоб він відмовився від заперечень проти використання заморожених російських активів. Міністр фінансів США Джанет Єллен підтвердила ведення переговорів на тему виділення 50 млрд доларів США Україні.
http://surl.li/tkxjl

Фонд державного майна України (ФДМУ) вперше виставляє на продаж активи, які були конфісковані в російських олігархів.
Стартова ціна лоту – ПАТ «ПентоПак», виробника упаковки для м’ясопереробної галузі – становить 203,7 млн грн.
http://surl.li/toehp

Данія і Канада готові профінансувати виробництво зброї українською оборонною промисловістю.
Україна спроможна виробляти більше озброєння, проте потрібні додаткові кошти. Данія і Канада готові профінансувати виробництво зброї українською оборонною промисловістю. Йдеться про ініціативу «Зброярі».
http://surl.li/tlwji

Збанкрутіла криптобіржа FTX виплатить постраждалим інвесторам компенсацію.
Збанкрутіла криптовалютна біржа FTX планує виплатити 98% постраждалих клієнтів отримають відшкодування в розмірі 118% від їхнього вкладу. Загальна сума виплат становить від 14,5 млрд доларів США до 16,3 млрд доларів США.
http://surl.li/toehz

У І кварталі 2024 року глобальні інвестиції венчурного капіталу впали до найнижчого показника за останні п’ять років.
Попри загальне зменшення глобальних інвестицій венчурного капіталу чисті технології (Cleantech) і штучний інтелект (AI) стали найбільш привабливими секторами для інвесторів.
http://surl.li/toeib

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.