Щотижневий дайджест новин про інвестиції та розвиток бізнесу в Україні та світі від UkraineInvest

Щотижневий дайджест новин про інвестиції та розвиток бізнесу в Україні та світі від UkraineInvest

Стратегічна інвестиційна рада при Уряді України затвердить список публічних інвестиційних проєктів на 2025 рік – Прем’єр-міністр України.
Стратегічна інвестиційна рада створена для визначення пріоритетів та підготовки єдиного портфеля проєктів публічних інвестицій. Це потрібно для дієвої комунікації з партнерами, які надають Україні фінансові ресурси, щоб втілювати ці проєкти в життя.
http://surl.li/ueuhzs

В Україні стартує прийом заявок на держпідтримку індустріальних парків.
У державному бюджеті на ці цілі передбачено 1 млрд грн. Індустріальні парки можуть претендувати на отримання до 150 млн грн фінансування від держави на умовах співфінансування. Заявки вже можна подавати в державний Укрексімбанк, а згодом їх також почне приймати «Ощад» та Укргазбанк.
http://surl.li/rhnrui

НБУ забезпечив прямий доступ іноземних інвесторів до фінансування відбудови України.
Національний банк оновив нормативно-правову базу для забезпечення прямого доступу іноземних інвесторів до ринкових боргових інструментів (крім державних цінних паперів), спрямованих на відбудову і відновлення України.
http://surl.li/slxhjn

Dalgakıran Kompresör інвестувала 400 млн грн у завод із виробництва промислового енергообладнання в Київській області.
Турецька компанія інвестувала 400 млн грн у запуск заводу в Білогородці (Київська обл.). Проєкт будівництва було розпочато до початку широкомасштабної російської агресії, і зараз, завдяки інвестиціям турецької сторони, його вдалося завершити. Інвестиції у виробничий майданчик та офіс створять 50 нових робочих місць.
http://surl.li/crpgaw

Єврокомісія погодила виділення Україні 4,2 млрд євро в рамках Ukraine Facility.
Комісія дійшла висновку, що Україна задовільно виконала дев’ять показників реформ, пов’язаних із першим регулярним платежем на підтримку Плану щодо України, стратегії реформ України та інвестиційної стратегії на наступні чотири роки. Ці реформи охоплюють управління державними фінансами, управління державними підприємствами (ДП), бізнес-середовище, енергетику та розмінування.
http://surl.li/cjjepu

Міжнародний депозитарій Euroclear здійснить перший внесок у розмірі близько 1,55 млрд євро до європейського фонду для підтримки України.
Euroclear за підсумками першого півріччя 2024 року отримав 3,4 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів. У 2023 році ці доходи становили близько 4,4 млрд євро, у 2022 році – 821 млн євро. Сукупний процентний дохід Euroclear у січні-червні цього року становив EUR 4 млрд.
http://surl.li/jqbwzq

Український стартап для гейміфікованого навчання та терапії дітей MaPanda залучив 1,3 млн доларів США інвестицій.
Стартап розроблює інструмент для гейміфікованого навчання та терапії для дітей 3–9 років. Платформа MaPanda підходить для навчання з таких дисциплін, як іноземні мови, логіка, математика, а також для підготовки до школи, розвитку софт-скілів, емоційного інтелекту та креативності.
http://surl.li/bxojuh

Український AI-стартап Assisterr залучив 1,7 млн доларів США інвестицій.
Компанія надає можливість розробникам створювати власні нішеві ШІ-моделі на базі інфраструктури, яку будує Assisterr. Водночас зареєстровані користувачі платформи можуть контриб’ютити власні дані в обрану ними модель. Assisterr опирається на малі мовні моделі (Small Language Models) замість великих мовних моделей (Large Language Models), які потребують меншого обсягу даних і можуть працювати on edge – на мобільних пристроях, ноутбуках чи малих серверах.
http://surl.li/pchavw

Український стартап CheckEye, що допомагає зберегти зір завдяки ШІ, вийшов на німецький ринок.
Українська медична платформа CheckEye, що використовує штучний інтелект для виявлення ознак діабетичної ретинопатії, почала свою діяльність у Німеччині. Співпраця стартапу з німецькою Gesundheitskiosk24 почалася з міста Хейдельберг у Німеччині, незабаром послуги будуть доступні по всій країні.
http://surl.li/sadtnt

Японія виділить Україні 3,3 млрд доларів США позики у рамках підтримки, яку нададуть країни – члени G7, використовуючи відсотки від суверенних активів рф, заморожених у межах санкцій за напад на Україну.
Як очікується, Сполучені Штати та Європейський Союз нададуть по 20 млрд доларів США, а Японія, Велика Британія та Канада розділять між собою решту 10 млрд доларів США. G7 має намір розпочати проєкт до кінця цього року. Зазначається, що Франція, Німеччина та Італія наразі навряд чи братимуть участь у програмі кредитування, оскільки ЄС уже має подібний план підтримки.
http://surl.li/jepwba

«Укрзалізниця» отримає від ЄС 43 млн євро на євроінтеграційні проєкти.
Проєкт інтеграції залізничної системи України в транспортну систему ЄС передбачає вдосконалення та розвиток українських колій для підвищення пропускної спроможності. Загальний бюджет програми становить 85,91 млн євро, однак програма ЄС «Механізм «Сполучення Європи» (CEF) виділяє 42,95 млн євро.
http://surl.li/gmixfs

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.