Німеччина створює в Україні сучасні виробничі потужності для будівництва масового доступного житла

Німеччина створює в Україні сучасні виробничі потужності для будівництва масового доступного житла

Німецький власник технології і виробник обладнання для індустріального домобудування Vollert Anlagenbau GmbH спільно з українськими партнерами оголосили про старт реалізації в Україні інвестиційного проєкту з будівництва мережі домобудівельних комбінатів. Відповідний меморандум про це було підписано під час Міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024) в присутності в.о. Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України пана Василя Шкуракова та парламентського державного секретаря у Федеральному міністерстві економіки та боротьби з кліматом Німеччини пані Франциски Брантнер. 

Передбачено, що загальна потужність виробництва всієї мережі становитиме до 1 млн. кв.м. доступного житла на рік, із застосуванням найсучаснішої німецької конвеєрної технології виготовлення збірних залізобетонних конструкцій для масового будівництва споруд житлового та іншого призначення. 

Перший завод буде побудований до кінця 2024 року на території Київської області. Потужність виробництва заводу становитиме до 300 тис.кв.м. житла (до 5 тис. квартир) щорічно. Контракт отримав фінансову підтримку консорціуму німецьких банків та відповідне страхове покриття, включаючи військові ризики, від провідного німецького страховика Elmer Hermes. Німецька сторона також передає Україні технологію переробки будівельного сміття, що утворилося внаслідок руйнувань житлових будинків для повторного використання в новому будівництві/відновленні. Загальна сума інвестицій складатиме 165 млн. євро.

За словами голови Наглядової ради UkraineInvest пана Давида Арахамії, реалізація цього проєкту значно пришвидшить процеси відбудови та є гідним прикладом для іноземних інвесторів щодо активного інвестування в економіку України.

Інвестиційний супровід й аналітичну підтримку від української сторони здійснює UkraineInvest, оскільки угода має необхідні ознаки інвестиційного проекту зі значними інвестиціями. 

За інформацією з Інвестиційного довідника України, розробленого Урядом України у співпраці з KSE Institute, українським бізнесом та консультантами як комплексного ресурсу для Ukraine Recovery Conference, що відбулася 11-12.06.2024 в Берліні, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури передбачається наступне: Забезпечити житлом та якістю життя, необхідними для того, щоб люди залишалися в Україні, та заохотити біженців повертатися додому. Сприяти зростанню та зайнятості в будівельному секторі, а також економічному зростанню в цілому. Компенсації за зруйноване житло. Обмежені кошти на придбання нового житла або будівництво нового житла на існуючій земельній ділянці. ~32,2 тис. сімей (~96,9 тис. осіб) у зруйнованому житлі. Ремонт пошкоджених та нове будівництво багатоквартирних житлових будинків (БЖД), а також переобладнання існуючих нежитлових будівель під БЖД для ~81 260 сімей з метою забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні. Будівництво соціального житла, спрямоване на задоволення потреб ВПО та інших осіб, які не можуть дозволити собі житло через втрату доходу або інші наслідки війни, включаючи людей з інвалідністю, людей похилого віку, дітей, ветеранів та сімей ветеранів, загиблих під час війни. ~24 тисячі одиниць соціального житла в 5 регіонів забезпечать ~9,5 тис. сімей, які перебувають на обліку тимчасового житла та інших, доступними ставками оренди житла, доступною орендною платою для ~60 тис. сімей, доступною іпотекою для ~4,4 тисячі сімей. Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції і розвитку виділить Україні 300 млн євро, що допоможе забезпечити стабільне та безперебійне електропостачання, згідно підписаного меморандуму між Урядом України, Світовим банком та  Міжнародною фінансовою корпорацією. Як зазначив Прем’єр-міністра України Денис Шмигаль: «Наше завдання — не лише відновити пошкоджене й зруйноване житло. Але й модернізувати загальну житлову політику відповідно до стандартів ЄС».  Крім того, за його словами, Україна співпрацюватиме зі Світовим банком над створенням стимулів для приватних банків надавати доступні кредити українським сім’ям, щоб дедалі більше родин змогли придбати житло.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.