Україна може отримати мільярди доларів інвестицій завдяки реалізації програми індустріальної релокації


Україна може отримати мільярди доларів інвестицій завдяки реалізації програми індустріальної релокації

Україна повинна претендувати на статус європейського промислового та виробничого хабу.


Про це сказав виконавчий  директор UkraineInvest Сергій Цівкач під час виступу  на економічній конференції «Індустріальна релокація: можливості для прискореного розвитку громад та регіонів», що пройшла у Фастові на Київщині.


Сьогодні UkraineInvest вивчає можливості переміщення в Україну виробничих потужностей з Азії.  Сергій Цівкач розповів, що  країни Азії є основними постачальниками товарів до ЄС за багатьма товарними групами. Якщо розглядати релокацію виробництв лише по перспективних для України товарних категоріях, то загальний обсяг імпорту таких товарів з Азії до ЄС в 2019 році складав понад 800 млрд. доларів США.


Україна повинна скористатися тим, що через спалах пандемії COVID-19 у світі набуло особливої актуальності питання щодо реорганізації глобальних ланцюгів постачання. Міжнародні компанії переміщують  свої виробничі потужності з країн Азії до інших регіонів світу.


На його переконання, питання індустріальної релокації для України доцільно розглядати орієнтуючись на Європейський ринок. Такий вибір ґрунтується на обсягах імпорту товарів з Азії до країн ЄС, що у 2019 році склав 1,2 трильйона доларів США. ЄС витрачає на логістичні витрати близько 71 млрд доларів США щороку, а терміни доставки становлять щонайменше на 27-47 днів. Релокація виробництв у тому числі  до України зменшить витрати і суттєво скоротить терміни доставки.


Виконавчий директор UkraineInvest наголосив, що Україна сьогодні за багатьма показниками конкурентоздатності вигідно відрізняється від інших країн-претендентів і може гідно претендувати на звання європейського промислового та виробничого хабу.

У ході поїздки Сергій Цівкач також провів зустріч з мером Фастова та представив місцевій владі інвестора. Потім вони спільно оглянули потенційний майданчик для розміщення виробництва.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .