Нові можливості для меблевої промисловості України


Нові можливості для меблевої промисловості України

Роздрібна та міжнародна торгівля меблями є важливою частиною світової економіки. Меблева промисловість охоплює виробництво, розповсюдження та роздрібну торгівлю меблями для житлових та комерційних потреб. За даними Statista, США є найбільшим ринком меблів у світі з точки зору доходів (240 мільярдів доларів), далі йдуть – Китай (82 мільярди доларів), Німеччина (56 мільярдів доларів), Франція (27 мільярдів доларів) і Сполучене Королівство (23 мільярди доларів). Станом на 2022 рік на росію припадало 17 мільярдів, а на Україну – майже 1 мільярд доларів.
 
Statista повідомляє, що світовий ринок меблів оцінювався у 510 мільярдів доларів у 2020 році. Очікується, що ринок меблів буде щороку зростати, щоб досягти прогнозованої вартості майже у 651 мільярд доларів до 2027 року. Однак ця тенденція може змінитися через наслідки вторгнення росії в Україну.
 
Реакція світового ринку меблів
 
Розвиток ринку меблів здебільшого в цілому залежить обсягу споживчих витрат. Споживчі витрати враховують різні фактори, як-от: як дохід на душу населення, рівень заборгованості домогосподарств та споживчі очікування. Постійне зростання наявного доходу та, як наслідок, підвищення рівня життя було причиною постійного зростання ринку та стабільного попиту на меблі.
 
Війна в Україні призвела до зростання світових цін на меблі після того, як Лісова опікунська рада (FSC) призупинила дію всіх торгових сертифікатів в росії та Білорусі на знак протесту проти російського вторгнення. Це заблокувало всі контрольовані джерела деревини з обох країн та змусило компанії шукати альтернативи та підвищувати ціни. Поточну ситуацію також ускладнюють високі витрати на паливо та робочу силу. Національний галузевий орган «Британські виробники меблів» (BDM) повідомляє, що ціни на широкий спектр матеріалів, що використовуються у виробництві меблів, швидко зростають, і це зокрема тверді породи дерева, такі як береза, бук і дуб, а також тканини, пінопласт, волокно, сталь, МДФ плити, фанера та орієнтовано-стружкові плити (OSB).
 
Вищі ціни на меблі вже сприяють підвищенню вартості життя у Сполученому Королівстві. Станом на квітень 2022 року інфляція сягнула 9% – найвищого рівня за останні три десятиліття, а ціни на меблі виросли на 17%. Вторгнення в Україну посилює тиск на британських виробників меблів, які постачали деревину з рф.
 
Меблева промисловість Польщі (експорт $14,2 млрд у 2021 році), яка залежить від України щодо людських і природних ресурсів, зараз оцінює, наскільки значним може бути вплив війни. Протягом останніх кількох років меблеві фабрики Польщі розраховували на працівників з України. За оцінками експертів, щонайменше 10%, або 20 000 з 200 000 людей, які працюють у меблевій промисловості Польщі є громадянами України. Але оскільки чоловікам віком від 18 до 60 більше не дозволено залишати Україну і майже половина українських заробітчан повернулася додому, у меблевій промисловості Польщі зросла плинність кадрів. Окрім дефіциту робочої сили, польські виробники меблів очікують, що ситуація вплине на постійні витрати, особливо внаслідок зростання цін на енергоносії в поєднанні з обмеженими поставками деревини.
 
Реакція світових компаній-виробників меблів
 
Основним ключовим гравцем на глобальному ринку меблів за часткою ринку є шведська компанія IKEA. З більш ніж 45 мільярдами доларів IKEA має безумовно найвищі продажі серед меблевих компаній. Після тримісячної зупинки операцій роздрібної торгівлі та виробничої діяльності, 15 червня 2022 року IKEA оголосила про свої плани продавати заводи в росії.  Це включає найбільший у світі меблевий бренд до списку західних корпорацій, які повністю покинули рф, оскільки війна в Україні триває вже четвертий місяць.
 
Ринок меблів в Україні
 
До війни українська меблева промисловість демонструвала свою глобальну конкурентоспроможність і неухильно нарощувала експортний потенціал. Меблева промисловість включена в експортну стратегію країни, яка, серед іншого, надала можливість виробникам меблів брати участь в державних торгових місіях. За даними Української асоціації виробників меблів (UAFM), на яку припадає 60% меблевої промисловості України, експорт меблів у 2021 році досяг 1,05 млрд доларів, збільшившись на 40% порівняно з 2020 роком. За останні 6 років меблева промисловість в Україні демонструвала тенденцію до зростання. Це призвело до формування меблевого кластера серед великих вітчизняних та іноземних меблевих компаній, що працюють в Україні.
 
У січні та лютому цього року українська меблева промисловість зростала, експортувавши на 7% більше, ніж за аналогічні місяці минулого року. Це відображало стійкий тренд щорічного збільшення зростання експорту на 17% протягом останніх 5 років. Українська меблева промисловість, що охоплює понад 10 000 малих і середніх підприємств (МСП) та понад 100 000 працівників, безпосередньо постраждала внаслідок вторгнення рф. Наслідки включають зупинку виробництва, порушення логістики, нестачу сировини та втрату виробничих потужностей, зокрема в Гостомелі, Ірпіні, Чернігові, Харкові, Сумах.
 
Одним з основних зрушень для меблевих компаній стали зміни щодо поставок фанери. Близько 65% фанери, що постачалася в 2021 році, надходило з Білорусі, яка є союзником рф в цій війні. Через відмову України від закупівель в Білорусі, виробники меблів збільшили імпорт фанери з Латвії, Естонії, Польщі та інших країн. Білорусь також була постачальником паперу для виробництва ДСП, МДФ, дуба та деяких хімічних речовин. Нині ці матеріали надходять з Румунії, Польщі, Австрії, Туреччини та інших країн.
 
Крім того, модернізоване виробництво меблів в Україні не залежить від великої кількості ручної роботи, а відхід від виробництва для внутрішнього ринку дозволив деяким працівникам МСП отримати роботу на великих фабриках. 
 
Хоча виробники меблів припинили експорт до росії та Білорусі, вони все ще експортують до 120 країн. Польща є найбільшим партнером країни з експорту меблів, на неї припадає понад 34%, за нею йде Німеччина з приблизно 16%. За даними ITC, ринками з найбільшим потенціалом для експорту виробів з дерева з України є Німеччина, США та Польща. Сполучені Штати демонструють найбільшу абсолютну різницю між потенційним і фактичним експортом у вартісному вираженні, залишаючи простір для реалізації додаткового експорту на суму у 32 мільйони доларів.
 
Але водночас для деревообробної промисловості та виробництва меблів відкрилися нові можливості. Зокрема, є можливості приєднатися до проектів, які реалізуються для потреб воєнного часу, а саме:


1) Проект модульного містечка RE: UKRAINE для біженців та переміщених осіб від архітектурного бюро “Balbek”. Для будівництва такого тимчасового житла автори проекту пропонують використовувати дерев’яно-каркасну модульну систему.  Наразі бюро “Balbek” шукає меблеві компанії, які могли б долучитися до проекту як підрядники.
2) Проект «Укриття 22» конструкторського бюро «Hochu Rayu» — це довгостроковий варіант тимчасового житла у вигляді персонального житлового модуля з базовими елементами для сімей з чотирьох осіб. А також так званий модуль безпеки – підвал, який би укривав людей у разі обстрілів чи бомбардувань.
3) Проект LIM Capsule конструкторського бюро «Hochu Rayu» передбачає інший підхід до створення тимчасового житла – використання існуючих будівель (зазвичай призначених для нежитлового використання), та їх перепланування за допомогою внутрішнього житлового простору капсульних модулів.
 
Крім того, для українських виробників меблів є декілька експортних можливостей. Оскільки основні країни-імпортери російських та білоруських меблів, такі як Литва, Польща, Німеччина, США, Швеція, Франція, Великобританія та США, зіткнуться з необхідністю пошуку нових постачальників, то Україна зможе скористатися моментом, щоб зайняти нові експортні ніші на світовому ринку меблів.