Кабінет Міністрів України схвалив підписання перших інвестиційних договорів щодо значних інвестицій

Кабінет Міністрів України схвалив підписання перших інвестиційних договорів щодо значних інвестицій

Уряд України своїми розпорядженнями схвалив підписання двох спеціальних інвестиційних договорів для реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями. 

Відтепер інвестиційне правозастосування в сфері значних інвестицій в Україні стало реальною складовою економічної політики держави.

Результатом підписання цих договорів стане залучення в економіку України близько 95 млн євро та створення понад 200 нових робочих місць. 

Проєвропейський за духом і змістом Закон України “Про державну підтримку проектів із значними інвестиціями в Україні” є результатом законотворчої ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Він застосовується до проектів із обсягом капітальних інвестицій від 12 млн євро та охоплює ключові сфери життєдіяльності держави, а саме: переробну промисловість, логістику, складське господарство, охорону здоров’я, електронні комунікації, добування корисних копалин, тощо.

Інвестор, який укладає з Кабінетом Міністрів України спеціальний інвестиційний договір, одержує вагому підтримку української держави шляхом звільнення від оподаткування та отримання компенсацій в обсязі до 30% значних інвестицій. Для прикладу, інвестиційний проект вартістю 12 млн євро у разі укладення з Урядом України спеціального інвестиційного договору може одержати державну підтримку в розмірі до 3,6 млн євро. 

Законом передбачені спеціальні механізми, що полегшують потенційним інвесторам проходження шляху підготовки та реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями.

Урядовий офіс з питань залучення та супроводу інвестицій UkraineInvest займає особливе місце у цьому процесі. На UkraineInvest покладено ключову роль уповноваженої державою установи, яка безпосередньо залучає інвесторів, надає їм правову, консультативну, аналітичну підтримку при підготовці заявки на проходження оцінки проекту та надання йому статусу інвестиційного проекту із значними інвестиціями. Офіс також здійснює супровід до завершення реалізації інвестиційного проекту та виконання умов СІД.

Попри виклики, UkraineInvest за спрямуванням Уряду України, профільного Комітету Верховної Ради та підтримки  Міністерства економіки продовжує наполегливо залучати інвестиції. Так, впродовж останніх 6 місяців Офіс надав супровід бізнесу щодо підготовки заявок для подання Міністерству економіки України з метою проходження процедури оцінки та отримання статусу інвестиційних проектів із значними інвестиціями на загальну суму понад 290 млн євро.

Таке стрімке розгортання діяльності щодо залучення та супроводу значних інвестицій в Україні було б неможливим без підтримки та безпосередньої участі в цій роботі, зокрема: 

  • Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля; 
  • Голови Наглядової ради UkraineInvest Давида Арахамії;
  • Першого віце-прем’єр-міністра України, Міністра економіки України Юлії Свириденко;
  • Міністра Кабінету Міністрів України, заступника голови Наглядової ради UkraineInvest Олега Немчінова;
  • Державного секретаря Секретаріату Кабінету Міністрів України Олександра Яреми;
  • Голови підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, члена Наглядової ради UkraineInvest Ігоря Марчука;
  • Заступника міністра економіки України Віталія Кіндратіва.

Значний внесок в діяльність UkraineInvest щодо залучення та супроводу значних інвестицій також здійснили такі організації, як: USAID, PAIH, GIZ, Американська торговельна палата в Україні, Європейська бізнес-асоціація, ТПП України, Рада бізнес-омбудсмена України та інші. 

Висловлюємо вдячність всім нашим партнерам та запрошуємо потенційних інвесторів до співпраці з UkraineInvest.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.