Інвестиції в агропереробну промисловість є частиною загальної стратегії України щодо переходу від сировинної економіки до економіки з високою доданою вартістю

Інвестиції в агропереробну промисловість є частиною загальної стратегії України щодо переходу від сировинної економіки до економіки з високою доданою вартістю

Цей підхід не тільки збільшить прибутковість агросектору, але й сприятиме стійкості української економіки в цілому, відкриваючи нові ринки та можливості для експорту. 

Близько 500 великих та середніх підприємств Буковини, представників Уряду, інвесторів, фінансових організацій, керівників торгових мереж об’єднав на своєму майданчику галузевий форум FIT for Ukraine Буковина: Переробка фруктів та овочів у Чернівцях.

На порядку денному другої дискусійної панелі заходу – інвестиції в інноваційну переробку плодоовочевої продукції.

Ключові меседжі спікерів

  • “Уряд України запустив програму грантів на переробку. Розмір гранту  – до 7 млн грн, він компенсує до 50% вартості переробки. Також у Ukraine Facility закладено 8 млрд євро на підтримку бізнесу, де переробка – один із пріоритетів, тож закликаю бізнес: готуйте проєкти!”, – Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України. 
  • “Цілі PAIH – збільшення внутрішніх інвестицій у Польщі та за кордоном, а також підтримка іноземних інвестицій. Організація підтримує розвиток підприємництва та конкурентоспроможності в українських регіонах, проводить тренінги для українських компаній, зацікавлених у релокації бізнесу або започаткуванні його в Польщі. 9 червня 2022 року PAIH розпочала реєстрацію на проєкт, спрямований на підготовку до відновлення експорту та післявоєнної відбудови України. Понад 2 800 польських компаній подали заявки на участь у наборі”, – Тетяна Чужа, менеджер з розвитку бізнесу, Польське агентство інвестицій та торгівлі (PAIH). 
  • “Кожне сьоме промислове підприємство в Німеччині виробляє продукти харчування. З точки зору зайнятості, харчова промисловість є четвертим за величиною промисловим сектором у Німеччині. Цей сектор робить значний внесок в економічну потужність обробної промисловості. Загалом у галузі 6000 компаній”, – Райнер Перау, голова правління Німецько-Української промислово-торговельної палати.
  • “Очікувана інвестором інформація про проєкт включає проєктну пропозицію, бізнес-план, попереднє техніко-економічне обґрунтування, стадію реалізації, власні або орендовані активи, дозвільні документи, IRR, ROl, період окупності, грошовий потік, P&L, необхідні інвестиції, розбивку вартості проєкту, заплановану структуру боргу/капіталу”, – Сергій Цівкач, керуючий партнер в Україні, Chicago Atlantic Trident.
  • “Садівники в Польщі активно впроваджують нові технології у вирощуванні плодів та овочів. Це і системи крапельного зрошення для ефективного використання води, застосування добрив з використанням точкового поливу, а також сучасні методи обробки ґрунту для збільшення врожайності та якості продукції”, – Пьотр Тичинський, менеджер проєкту, Sorter. 
  • “Ми пропонуємо експорт “під ключ”. Наша основна ідея – не забирати у фермера останнє, а створити додану вартість. Наразі логістичний хаб об’єднує понад 70 фермерів краю. А це – більше 12 тисяч тонн яблук ”, – В’ячеслав Тодосійчук, засновник фермерського господарства «ПРІМА».
  • “EFT GROUP займається забезпеченням повного циклу робіт – від поставки саджанців до переробки врожаю. Наша компанія пропонує повністю укомплектовані лінії KOMBI для виробництва соку прямого віджиму, пастеризації і розливу в одиничну тару. Об’єм – від 500 літрів на годину до 15000 літрів за робочу зміну”, – Вадим Кузьмінський, директор компанії EFT GROUP.

Модерував дискусійну панель Сергій Цівкач, керуючий партнер в Україні, Chicago Atlantic Trident.

Мета форуму  – створення інформаційно-презентаційного майданчика для аграрних підприємств, висвітлення перспектив інвестування у галузь регіону, підвищення її конкурентоспроможності та експортного потенціалу для якнайшвидшого відновлення та розвитку української економіки. 

У рамках заходу  також працювала EXPO-зона, де підприємства регіону представили свою продукцію та послуги. 

Організатори:

  • UkraineInvest – урядовий офіс залучення та підтримки інвестицій
  • Чернівецька обласна військова адміністрація
  • Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу»

FIT for Ukraine – це серія інвестиційних форумів для бізнесу, зацікавленого у відновленні України. У 2023 році заходи FIT for Ukraine відвідало понад 7 000 людей з 65 країн світу.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.