Галузевий форум FIT for Ukraine Буковина: Переробка фруктів та овочів у Чернівцях продемонстрував інвестиційний потенціал регіону

Галузевий форум FIT for Ukraine Буковина: Переробка фруктів та овочів у Чернівцях продемонстрував інвестиційний потенціал регіону

Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» спільно з UkraineInvest та Чернівецькою обласною військовою адміністрацією провели у Чернівцях дев`ятий галузевий форум FIT for Ukraine Буковина: Переробка фруктів та овочів. Головна мета – створення інформаційно-презентаційного майданчика для аграрних підприємств, висвітлення перспектив інвестування у галузь регіону, підвищення її конкурентоспроможності та експортного потенціалу для якнайшвидшого відновлення та розвитку української економіки. 

У форумі взяли участь близько 700 великих та середніх підприємств області, представники уряду, фінансових організацій, інвестори, керівники торгових мереж та бізнесових кіл Буковини, для яких спікери заходу презентували аналітичні матеріали про стан сектору в регіоні, фінансові можливості та державні стимули для реалізації інвестиційних проєктів. 

Ключовими темами для обговорення стали інвестиційна політика, аналітика та перспективи розвитку регіону, залучення фінансових ресурсів у переробку фруктів та овочів, створення кластеру виробників плодоовочевої продукції, а також кращі практики та досвід інвесторів, які працюють в Чернівецькій області.

«Агропереробка вигідна з усіх точок зору: зростання доданої вартості, залучення інвестицій, заміна на споживчому ринку частини готової імпортної продукції продукцією національного виробника, нові робочі місця. А з огляду на те, що створення нових переробних підприємств — справа не одного місяця, вітчизняному та іноземному бізнесу потрібно готувати проєкти вже зараз: хто буде першим, той матиме конкурентні переваги», – зазначив в.о. виконавчого директора UkraineInvest Олександр Мельниченко.

Як повідомила у своєму виступі під час панельної дискусії «Інструменти фінансування переробної галузі. Успішні кейси» в.о. керівника Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» Юлія Вітка: «Аграрний сектор є критичним для відновлення економіки України та нарощування її експортного потенціалу. Саме тому Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» надає потужну фінансову підтримку підприємствам галузі через грантові програми».

У Чернівецькій області працює близько 200 підприємств з іноземним капіталом із 28 країн світу. Буковина посідає перше місце за обсягом виробництва плодово-ягідної продукції й за урожайністю в Україні. Задля підтримки малих товаровиробників та галузі в цілому виникла потреба у створенні на території агломерації цехів із заготівлі та переробки плодово-ягідної продукції. Це дасть можливість формувати великі партії продукції, переробляти її та продавати, розширивши ринок збуту, зокрема, і на країни ЄС.

«Чернівецька область є прикордонною і ми намагаємося використовувати цей аспект для розвитку нашої економіки. Маємо можливості збільшення експорту продукції, розширення логістичних шляхів та залучення інвестицій в агропромисловий комплекс області, зокрема у переробну галузь. Питома вага експорту продукції сільського господарства та харчопереробної промисловості складає 43,8 % загального експорту товарів Чернівецької області. Працюємо над тим, щоб цей показник зростав й надалі. Підтримуємо наших агровиробників, створюємо умови для розвитку перспективних напрямів сільськогосподарської галузі», – підкреслив начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

У рамках форуму також працювала EXPO-зона, де підприємства регіону представили свою продукцію та послуги. FIT for Ukraine – це серія інвестиційних форумів для бізнесу, зацікавленого у відновленні України.

У 2023 році заходи FIT for Ukraine відвідало понад 7 000 людей з 65 країн світу

Про FIT for Ukraine

FIT for Ukraine – серія галузевих аналітичних заходів для інвесторів, які зацікавлені у відбудові України. Платформа просуває інвестиційні можливості для економічної трансформації України 

Про UkraineInvest

UkraineInvest – урядовий офіс із залучення та підтримки інвестицій, створений у 2016 році для залучення прямих іноземних інвестицій та допомоги існуючим інвесторам у розширенні свого бізнесу в Україні. Із моменту створення офісу як консультативно-дорадчого органу, підзвітному Прем’єр-міністру України, UkraineInvest трансформувався у повноцінну державну установу, яка надає інвесторам комплексну підтримку, яка включає надійну та актуальну інформацію, консультації щодо ведення бізнесу в Україні, виокремлення оптимальних інвестиційних можливостей, сприяння комунікації інвесторів із урядовими агенціями усіх рівнів, а також допомогу у вирішенні системних проблем, з якими інвестори можуть зіткнутися. Для отримання додаткової інформації про діяльність UkraineInvest відвідайте сторінку у Фейсбуці.

Про Чернівецьку обласну державну адміністрацію (обласну військову адміністрацію)

Чернівецька обласна державна адміністрація (обласна військова адміністрація) є місцевим органом виконавчої влади та відповідно до законодавства здійснює повноваження у галузі соціально-економічного розвитку, зокрема промисловості, сільського господарства, зовнішньоекономічної діяльності, будівництва, зайнятості населення. 

Діяльність Чернівецької обласної державної адміністрації (обласної військової адміністрації) спрямована на створення сприятливого інвестиційного клімату в області з метою залучення інвестицій в економіку регіону та покращення рівня життя населення.

Про Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» 

Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» (IBR) – це п’ятирічна програма, яка впроваджується компанією DAI Global, підтримує системні зміни в економіці України і збільшує пропозицію фінансування, доступного для українського бізнесу. Проєкт IBR має на меті трансформувати фінансовий сектор країни у добре функціонуючий і конкурентний ринок, який відповідає стандартам Європейського Союзу і є інтегрованим у міжнародні фінансові системи, водночас безпосередньо надаючи фінансування підприємствам для забезпечення сталого економічного зростання в Україні. Для отримання додаткової інформації про діяльність USAID IBR в Україні відвідайте сторінку у Фейсбуці.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.