Економічно розвинена Україна –  гарантія безпеки для всієї Європи

Економічно розвинена Україна –  гарантія безпеки для всієї Європи

Під таким гаслом у Талліні (Естонія) відбулась масштабна конференція з інвестицій в Україну за участю країн Балтії і Скандинавії Investing in Ukraine’s Future.

Учасники обговорили: 

  • економічний потенціал та розширення можливостей для інвестування в Україну; 
  • налагодження партнерств та сприяння економічній відбудові;
  • роль європейської підтримки та стратегії та підходи до відновлення України після війни;
  • вихід західних компаній на український ринок;
  • роль урядів Північних і Балтійських країн у залученні приватного сектору до інвестування в Україну під час війни.

Серед спікерів:

  • Давид Арахамія, голова фракції Слуга народу, голова наглядової ради UkraineInvest;
  • Кая Каллас, прем’єр-міністр Естонії;
  • Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики;
  • Олександр Мельниченко, в.о. виконавчого директора UkraineInvest;
  • Євген Баранов, партнер Dragon Capital;
  • Василе Тофан, старший партнер Horizon Capital.

Давид Арахамія підкреслив, що для зміцнення інвестиційної безпеки і зниження ризиків в умовах військового конфлікту Україна розвиває партнерство в сфері інвестиційного страхування з провідними міжнародними агентствами, такими як MIGA та U.S. International Development Finance Corporation, зокрема в аспектах страхування від військових дій та непередбачуваних подій, а низка країн створила спеціальні фонди, які страхують інвестиції своїх резидентів.

“Державний офіс залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest допомагає у супроводженні іноземних інвесторів при розробці та реалізації  інвестиційних проєктів в Україні. UkraineInvest дбає, щоб відбудова ґрунтувалася, зокрема, на залученні приватних інвестицій. Компанії активно звертаються до нас з інвестиційними планами. Кількість запитів під час війни щонайменше в 3 рази більша, ніж до війни. Наразі UkraineInvest супроводжує 17 проєктів. Криза – це завжди нові можливості, й інвестиційна спільнота це розуміє”, – сказав Давид Арахамія.

В.о. виконавчого директора UkraineInvest Олександр Мельниченко під час свого виступу закликав естонські, інші балтійські, а також скандинавські компанії залучатися до інвестування в українську будівельну та переробну промисловість, логістику і транспорт, охорону здоров’я, електронні комунікації та науково-технічну діяльність. 

Він розповів про конкретні інвестиційні стимули, які пропонує український Уряд для заохочення іноземних інвестицій, зміни, що були внесені до законодавчої та нормативно-правової бази України щоб полегшити вихід на ринок для іноземних інвесторів, галузеві інвестиційні можливості та пояснив, як інвестори з Естонії, інших країн Балтії та Скандинавії можуть ними скористатися.

“Для залучення прямих іноземних інвестицій в Україні розроблено та впроваджено спеціальне законодавство. Так, прийнято Закон України “Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями”. Закон істотно удосконалив систему інвестиційних стимулів. Ним передбачено, зокрема, компенсацію витрат на підключення інженерно-транспортних мереж, переважне право на користування земельною ділянкою, забезпечення за рахунок державного бюджету будівництва інженерно- транспортної інфраструктури тощо”, – підкреслив Олександр Мельниченко.

Організатори конференції – естонська медіакомпанія Delfi Meedia, Міністерством закордонних справ Естонії та компанія Miltton. У заході взяли участь підприємці, інвестори, високопосадовці та політики, які працюють в Україні, а також дипломати та підприємці країн Балтії та Скандинавії.

Захід заклав фундамент для низки плідних партнерств.

UkraineInvest дякує естонській стороні за підтримку інвестиційних прагнень України.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.