Чернівецька область заслуговує на увагу інвесторів, як регіон з великим потенціалом для ведення бізнесу та реалізації інвестиційних проєктів

Чернівецька область заслуговує на увагу інвесторів, як регіон з великим потенціалом для ведення бізнесу та реалізації інвестиційних проєктів

Близько 500 великих та середніх підприємств Буковини, представників уряду, інвесторів, фінансових організацій, керівників торгових мереж об’єднав на своєму майданчику галузевий форум FIT for Ukraine Буковина: Переробка фруктів та овочів у Чернівцях.

На порядку денному першої дискусійної панелі заходу – реалії та перспективи розвитку інвестицій ринку плодоовочевої продукції.

Ключові меседжі спікерів

  • “Переробка, виробництво, додана вартість – три мети, які необхідно досягнути, щоб позбутися архаїчного ярлика «житниці», і перетворитись на виробничий, інноваційний та інтелектуальний центр постіндустріального світу! Спільна робота влади, громадськості та бізнесу — запорука успіху України”, – Ігор Марчук, народний депутат, член наглядової ради «UkraineInvest».
  • “Гнучкість ринку дозволяє зміцнити додаткову вартість продукції агропереробки. Підприємства Чернівецької області передові в переробці, виробленні органічної продукції, експорті соків. Додатковим інструментом залучення інвестицій в край може стати гастротуризм”,Юлія Грицку-Андрієш, радниця Голови Чернівецької ОВА.
  • “Україна може виготовляти якісні продукти з фруктів і овочів для експорту на зовнішні ринки, що відкриває нові можливості для розвитку та збільшення прибутку. Ці напрямки не лише дозволяють використовувати потенціал української сировини, а й можуть стати частиною стратегії диверсифікації бізнесу для виробників, що допоможе зменшити ризики та збільшити конкурентоспроможність”, – Тарас Баштанник, голова Української плодоовочевої асоціації.
  • “Європі потрібен єдиний аграрний голос. Важливо формувати спільну позицію аграріїв та доносити її до органів влади та міжнародних партнерів. Наразі галузь має кілька різних позицій між переробниками та виробниками з одного боку, й торговими мережами і постачальниками з іншого, тож неформальна дипломатія – ключ до вирішення проблеми”, – Роман Корінець, заступник голови Комітету підприємців АПК при ТПП України,  президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України.
  • “Наша громада має 178 теплиць, виробництвом овочів займаються близько 900 особистих селянських господарств, посівні площі овочевих культур складають 1000 га, а щорічне виробництво овочів – понад 30 тисяч тонн”, – Віктор Дронь, голова Клішковецької територіальної громади.
  • Вибираючи локацію, інвестори дивляться на сировинну базу.  Неможливо вирощувати овочі, не розвиваючи одночасно систему меліорації. “Чумак” розглядає можливість будівництва нових переробних потужностей, мова, зокрема, про переробку томатів”, – Олександр Бойко, заступник директора з розвитку ПРАТ «Чумак» 
  • «Ми сертифікували 14 га гектарів садів Чернівецької  області, де заготовляємо сировину, і відвантажуємо продукт до HIPP, що красномовно говорить про її якість, а також  почали будівництво власного переробного комплексу на території Івано-Франківської області за рахунок іноземних інвестицій, — Нікіта Бортнік, комерційний директор  ПП СФ «Інтерагроком».
  • «Наша мета — вивести виробників регіону на міжнародний рівень. Для цього Ашан запровадив проєкт «Фільєри» — це дари природи, вирощені фермерами, які підтримують стале виробництво та дбають про навколишнє середовище, про своїх співробітників та умови їх праці. Наразі таких “фільєрів” є сім, серед них — яблука з Чернівецької області, — Ірина Фостяк, керуюча гіпермаркету Auchan, Чернівці.  

Модерував дискусійну панель Назар Когут, провідний експерт Управління залучення та супроводження UkraineInvest.

Мета форуму  – створення інформаційно-презентаційного майданчика для аграрних підприємств, висвітлення перспектив інвестування у галузь регіону, підвищення її конкурентоспроможності та експортного потенціалу для якнайшвидшого відновлення та розвитку української економіки. 

У рамках заходу  також працювала EXPO-зона, де підприємства регіону представили свою продукцію та послуги. 

Організатори:

  • UkraineInvest – урядовий офіс залучення та підтримки інвестицій
  • Чернівецька обласна військова адміністрація
  • Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу»

FIT for Ukraine – це серія інвестиційних форумів для бізнесу, зацікавленого у відновленні України. У 2023 році заходи FIT for Ukraine відвідало понад 7 000 людей з 65 країн світу.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.