45 млрд гривень виділяє Україна, щоб стимулювати розвиток вітчизняної промисловості

45 млрд гривень виділяє Україна, щоб стимулювати розвиток вітчизняної промисловості

Йдеться про підтримку за трьома напрямками: 

  • інвестиції в реальний сектор через доступ до дешевих грошей, промислової інфраструктури та стимулів
  • розвиток українського виробництва через стимулювання попиту на українські товари з боку держави, приватного сектору і громадян
  • збільшення несировинного експорту через відкриття доступу до ринків і експортне фінансування

На запрошення Голови підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Ігоря Марчука, який організував презентацію політики “Зроблено в Україні” в місті Кам’янець-Подільський, В.о. виконавчого директора UkraineInvest Олександр Мельниченко розповів про державні стимули відповідно до Закону «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні». 

Під час презентації політики “Зроблено в Україні” в Камʼянці-Подільському вперше в Україні на субрегіональному рівні, UkraineInvest разом з колегами з Комітету з питань економічного розвитку, Міністерства економіки України, Експортно-кредитного агентства та Ради бізнес-омбудсмена спільно з Кам’янець-Подільською міською радою презентували підприємцям та бізнесу Камʼянеччини нові можливості державної підтримки та допомоги.

Серед  засобів державної підтримки інвесторів Олександр Мельниченко  назвав, зокрема можливість отримання інвестором:

  • до 30% CAPEX; 
  • пільг у формі звільнення від податку на прибуток під час реалізації і функціонування проекту, податку на додану вартість та митних зборів під час розмитнення нового обладнання, необхідного для реалізації проекту; 
  • компенсації вартості збудованих об’єктів інженерно-транспортної суміжної інфраструктури, витрат на приєднання до інженерно-транспортних мереж;
  • звільнення від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва;
  • нижчих ставок плати за землю за надану земельну ділянку для реалізації інвестиційного проекта із значними інвестиціями у розмірі, що є меншим за розмір, встановлений органом місцевого самоврядування, тощо. 

Олександр Мельниченко також презентував бізнес-спільноті Гайд інвестора із значними інвестиціями – довідник для підприємців, котрі готові реалізувати в Україні інвестиційні проєкти вартістю від 12 млн євро. Гайд містить інформацію про покроковий алгоритм дій інвестора та інших учасників інвестиційного процесу.

“Державою створено рівні стимули як для внутрішнього, так і для міжнародного інвестора. У портфелі UkraineInvest є низка інвестиційних проєктів, спрямованих в економіку України. Ми дбаємо про те, щоб відбудова починалася із залучення приватних інвестицій”,  – підкреслив Олександр Мельниченко.

Крім того, учасників заходу поінформували, що Уряд України передбачив в державному бюджеті на 2024 рік 1 млрд гривень на стимулювання створення та облаштування індустріальних парків. Індустріальні парки планується розвивати як ключові центри для індустріалізації економіки, залучення інвестицій та створення нових робочих місць. 

“Для учасників індустріальних парків законодавством передбачена низка економічних стимулів, зокрема, звільнення від податку на прибуток на 10 років за певним переліком видів діяльності за умови реінвестування не сплачених до бюджету коштів у підприємство; звільнення від імпортного ПДВ і мита на обладнання за переліком кодів УКТЗЕД, за умови що таке обладнання буде використовуватися учасником виключно на території індустріального парку без права передачі в оренду та продажу”, – зазначив заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів. 

“Зроблено в Україні” — комплексна програма, що має на меті підтримувати українських виробників і посилювати економіку держави. 

“Йдеться не лише про роздрібні товари для побутового споживання, а й про інші напрямки: пріоритетний доступ українських виробників до публічних закупівель, програми стимулювання попиту на українські товари, дешеві кредити й гранти для інвестицій та на розширення виробництва, стимулювання інвестицій в реальний сектор і модернізацію, розвиток несировинного експорту. Завдяки реалізації всього комплексу цих заходів, Мінекономіки прогнозує отримати 1% із 4,6% прогнозованого загального зростання ВВП уже в результаті 2024 року”, – підкреслив Ігор Марчук, Голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, член Наглядової ради UkraineInvest.

Участь у заході також взяли: бізнес-омбудсмен Роман Ващук, перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко, голова правління Експортно-кредитного агентства Руслан Гашев, підприємці, ремісники, крафтові виробники та представники громадських організацій Хмельниччини.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.