Російська нафта: ЄС погодив компромісну угоду щодо заборони імпорту


Російська нафта: ЄС погодив компромісну угоду щодо заборони імпорту

Понад дві третини імпорту російської нафти буде негайно заблоковано, а до кінця року ця цифра зросте до 90%.

Не вся нафта: заборона торкнеться лише нафти, яка надходить морем, але не через нафтопроводи, зважаючи на опозицію з боку Угорщини, яка сильно залежить від російського імпорту. 400 мільярдів євро (430 мільярдів доларів, 341 мільярд фунтів стерлінгів): саме стільки наразі ЄС платить рф за нафту і газ на рік. росія постачає ЄС 27% імпорту нафти і 40% імпорту газу. Обмеження на імпорт газу не введені: поки що жодних санкцій щодо експорту російського газу до ЄС не було введено, хоча плани відкриття нового газопроводу з росії до Німеччини (Північний потік 2) були заморожені. Лідери Європейського Союзу домовилися про план блокування понад двох третин імпорту російської нафти. Заборона торкнеться лише нафти, яка надходить морем, але не нафтопроводами, через протидію Угорщини. Голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що угода відріже величезне джерело фінансування російської військової машини. Це частина шостого пакету санкцій, схваленого на саміті в Брюсселі, з яким мали погодитися всі 27 країн-членів.

Шостий пакет санкцій ЄС:

• російську морську нафту заборонять до кінця року з тимчасовим винятком для нафти, що транспортується нафтопроводами. Дві третини російської нафти надходить морем.

• Публічні зобов’язання Польщі та Німеччини припинити імпорт нафти нафтопроводами до кінця цього року розширять охоплення заборони імпорту російської нафти до 90%.

• Найбільший російський банк “Сбербанк” буде відключено від платіжної системи Swift, яка пришвидшує транскордонні перекази.

• Заборонено ще три російські державні телеканали.

• Більше обмежень для “осіб, відповідальних за воєнні злочини в Україні” Країни ЄС провели багато часу в намаганні вирішити свої розбіжності щодо заборони на імпорт російської нафти, проти чого виступила Угорщина. Через це негайні санкції торкнуться лише російської нафти, яка транспортується до ЄС морем – дві третини загального імпорту з рф.

Але на практиці президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що сфера дії заборони розшириться, оскільки Німеччина та Польща добровільно зобов’язалися припинити власний імпорт нафти нафтопроводами до кінця цього року. Європейська рада перегляне це виключення «якнайшвидше», додала вона. Угода ЄС щодо нафти є компромісною угодою, але вона також важлива. рф в значній мірі залежить від експорту енергоносіїв, і ЄС запевняє, що ця угода скоротить понад 90% російського імпорту нафти до кінця року. росія буде шукати нові ринки збуту, але щодо нафти – це не відбудеться швидко. Наприклад, немає інфраструктури для переорієнтації експорту нафти з Європи в Азію. І якщо рф почне постачати нафту в Азію – то доведеться робити це за зниженими цінами. Є також питання щодо введення ембарго на російський газ – і це стане предметом подальших обговорень.