Україна приєдналася до Міжнародного енергетичного агентства


Україна приєдналася до Міжнародного енергетичного агентства

Україна та Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підписали Спільну декларацію про асоціацію, яка забезпечить основу для тіснішої співпраці у сфері енергетичної безпеки та відновлення.

Відтепер Україна отримає доступ до платформи для регулярного діалогу з МЕА, з її країнами-членами, країнами-кандидатами на членство та іншими асоційованими країнами шляхом участі у засіданнях постійних груп і комітетів МЕА, а також у зустрічах міністрів.

Україна та МЕА мають намір співпрацювати в широкому спектрі діяльності, пов’язаної з енергетикою, включаючи аналіз енергетичного ринку, відновлення енергетичної системи, енергетичну безпеку, енергоефективність, прискорення енергетичних переходів, розвиток стійкої електроенергетичної системи, водень та біометан, енергетичні дані та статистику. Також обидві сторони зобов’язуються співпрацювати в рамках низки конкретних ініціатив, які будуть узгоджуватися окремо в спільних дворічних програмах роботи.

МЕА — це автономна міжурядова організація, заснована в Парижі в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у 1974 році після нафтової кризи 1973 року. Наразі організація налічує 31 країну-учасницю і спільнота МЕА забезпечує близько 75% світового попиту на енергію і охоплює більше 5 млрд споживачів. Членство в МЕА забезпечить Україні практичну експертизу з питань, пов’язаних із повоєнним відновленням енергетичної інфраструктури та розробкою механізмів спільних дій. Загалом підписання цієї угоди допоможе збудувати кращу енергетичну систему країни, використовуючи інноваційні технології, що наближає країну до перемогти в енергетичній війні з росією.