Можливості для диверсифікації експортної логістики в Україні


Можливості для диверсифікації експортної логістики в Україні

Україна є світовим лідером за поставками соняшникової олії, зерна, олії, меду, а також сухого молока. 1/3 продукції споживають країни ЄС, інші 2/3 – країни Азії та Африки.


Понад 70% усіх вантажів Україна експортувала через морські порти. З початком війни рф проти України, деякі порти заблокували російські військові разом з сотнями тисяч тонн вантажів. Доступ до акваторії Чорного моря також обмежений. За оцінками експертів, через блокаду портів економіка втрачає близько $170 млн щодня.


Під контролем України залишаються порти, на які припадало понад 85% морського вантажообігу: Миколаївський, Ольвія, Одеський, Чорноморськ, Південний. Наразі, порти працюють на «повернення» товару та вивезення автомобільним та залізничним транспортом.
Експортною альтернативою портам частково є Укрзалізниця. У квітні залізничними шляхами вже вдалося перевезти понад 500 тисяч тонн зерна, з них 138 тисяч тонн – на експорт. Щомісяця Україна має експортувати приблизно 5 млн тонн зернових та олійних культур, однак, можливості залізниці сягають приблизно 500-600 тисяч тонн на місяць.


Вирішення даної проблеми лежить у площині об’єднання спільних зусиль різних стейкхолдерів: урядів України і сусідніх держав та приватних компаній, які можуть організувати необхідну логістику. Так, спрощення умов транзиту, підвищення пропускної спроможності на залізничному кордоні, розширення в напрямку ЄС автомобільних переходів, нададуть можливості використовувати порти Балтійських країн та Румунії. Коли ж робота портів буде відновлена, розвинена логістика з ЄС стане фундаментом для економічної інтеграції України в європейську економіку.


З метою диверсифікації логістики, доцільно розвивати дунайський напрямок – порти у гирлі Дунаю Ізмаїльський, Ренійський та Усть-Дунайський. Раніше на них припадало трохи менше ніж 5% експорту. Для розширення вантажоспроможності слід відновити залізничну інфраструктуру на цьому напрямку.


У середньостроковій перспективі, рішенням для експортерів стане зменшення валового обсягу експорту за рахунок зменшення експорту сировинних товарів та забезпечення переробки в Україні. Україна вже має досвід переробки соняшника в соняшникову олію або молока в сухе молоко. До того ж, активізується внутрішнє виробництво, будуть створені нові робочі місця.