Московська біржа ізольована від глобальної фінансової системи


Московська біржа ізольована від глобальної фінансової системи

На московській біржі у четвер відновились торги акціями після майже місячної перерви у зв’язку з початком повномасштабної військової агресії рф проти України.
Заступник радника президента США з питань національної безпеки Даліп Сінгх у коментарі CNN вже назвав ці торги «шарадою» та «потьомкінським відкриттям ринку».
Команда UkraineInvest прокоментувала цю сесію:
Загалом, індекс московської біржі зріс на +4.4%. Пам’ятаємо, що падіння було 45%. З 50 акцій в індексі до торгів допущено 33, більшість з яких сировинні компанії. Слід зазначити, що загалом 3/4 індексу складають сировинні компанії. До інших належать телекомунікаційні, банки та рітейл.
Прогнозовано, що лідерами зростання сьогодні стали нафтогазові компанії. Ціни на міжнародних ринках на нафту та газ рекордно зросли. До того ж, така інвестиція є чи не єдиною можливістю на фінансовому ринку в умовах стрімкого знецінення рубля.
Більшість акцій торгувались по дискретному аукціону через значні коливання цін (приймалися лише лімітні ордери на купівлю/продаж). На нашу думку, це пов’язано з бажанням більшості інвесторів закрити позиції (cash out).
Крім очевидної заборони на короткі продажі, додалась також заборона продавати акції іноземними інвесторами. Тобто, всіх іноземців позбавили можливості скинути російські цінні папери.
І на додачу. Міністерство фінансів доручило своєму суверенному фонду придбати акцій на суму до 1 трлн рублів (10 млрд доларів США), що становить близько 7,5% free float індексу MOEX. Чи вийшла держава сьогодні на ринок – невідомо, однак очевидно, що вона стане основним покупцем найближчим часом.
Тож, чи є фондовий ринок в росії ефективним і таким, що відображає реальну ситуацію? Очевидно, що ні.