ЄБРР підтримує українську залізничну компанію «Укрзалізниця»


ЄБРР підтримує українську залізничну компанію «Укрзалізниця»

В рамках Пакета стійкості обсягом €2 млрд для України та сусідніх країн, на які впливає війна, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) змінив призначення частини існуючого кредиту з метою надання €50 млн українській залізничній компанії «Укрзалізниця» (УЗ) для підтримки ліквідності.

Ці кошти дозволить забезпечити для UZ належне фінансування потреб і є необхідними для забезпечення руху поїздів в умовах протистояння України російському вторгненню. ЄБРР раніше погодився надати «УЗ», що є монопольним провайдером послуг залізничних перевезень в Україні, кредит €150 млн на модернізацію та електрифікацію однієї дільниці з майже 20 тис км залізничних шляхів у країні, а також відповідної інфраструктури. Кошти цього первісного кредиту поки що не використані.

Війна, що розпочалася з російського вторгнення 24 лютого, спричинила невідкладні потреби у ліквідності, а отже було прийняте рішення про зміну призначення кредитних коштів. «УЗ» необхідно забезпечити безперервне надання надзвичайно важливих послуг перевезення вантажів і пасажирів, що є життєво необхідними для евакуації населення, а також для функціонування економіки, у тому числі приватного сектору.

Європейський Союз також розглядає підтримку цього проєкту через Європейський фонд сталого розвитку (ЄФСР) у рамках спільної з ЄБРР програми забезпечення стійкості муніципального, інфраструктурного і промислового секторів у перехід у країнах Південного та Східного сусідства. У партнерстві з Європейським Союзом ЄБРР робить свій внесок у забезпечення надання «Укрзалізницею» її надзвичайно важливих послуг. Це фінансування сприятиме руху товарів і людей, у тому числі переміщених осіб, і допоможе Україні підтримувати торговельні зв’язки з зовнішнім світом. Крім того, ЄБРР пообіцяв інвестувати цього року €1 млрд для підтримки української економіки у співпраці з донорами та партнерами.