За рахунок військових облігацій до держбюджету вже залучено 1,5 млрд доларів


За рахунок військових облігацій до держбюджету вже залучено 1,5 млрд доларів

З початку повномасштабної війни росії проти України до державного бюджету з різних джерел було залучено понад 7,5 млрд доларів США (225 млрд грн).


Найбільшим джерелом фінансування, серед інших, виявились військові облігації внутрішніх державних позик – інструмент підтримки державного бюджету, що спрямований на забезпечення соціальних та оборонних потреб держави в умовах воєнного стану.


За даними Мінфіну, завдяки продажу військових облігацій було залучено майже 1,5 млрд доларів США (45 млрд гривень). На даний момент, в обігу знаходяться випуски зі строком погашення від 2 місяців до 1,3 року зі ставкою 10%-11% у гривні. Дохідність випуску в доларах США строком на 1 рік складає 3,7%, а в євро на 8 місяців – 2,5%.


Майже 7,4 тисяч громадян та представників бізнесу України вже стали власниками військових облігацій на суми близько 5,5 млрд гривень, 4,7 млн доларів США та 22 млн євро. Обсяг вкладень нерезидентів перевищує 50 млн грн. Найбільший портфель військових облігацій сконцентрований серед банків-первинних дилерів.