Українські аграрії працюють для забезпечення продовольства


Українські аграрії працюють для забезпечення продовольства

Згідно з інформацієї Міністерства аграрної політики та продовольства, станом на середину травня, українські аграрії засіяли 68,7% (9,9 млн га)  запланованих на поточний рік земель.
 
Зокрема в розрізі культур, наразі площа посівів становить:
Соняшник – 3,29 млн га (66% від запланованих на 2022 рік) 
Кукурудзи – 3,24 млн га (67%) 
Ярої пшениці – 187,5 тис га (98,8%)
Гороху – 123,9 тис га (85%)
Картоплею – 1,01 млн га (85,2%)
Соєю – 728,6 тис. га (58,1%)
Цукровим буряком – 181,4 тис. га (87,7%) 
Ярим ріпаком – 26,7 тис. га (89,5%) 
Гречкою – 12,2 тис. га (14,9%)

Незважаючи, на війну 90% прогнозованих під ярі культури ранньої групи площ, вже засіяно. Більше того, Волині, Вінниччині, Кіровоградщині та Дніпропетровщині зафіксовано збільшення посіву ярої пшениці на 10-15% від показників минулого року. Таким чином, сектор сільського господарства прагне забезпечити продовольчу безпеку, як всередині країни, так і на світових ринках. 

Нагадаємо, що починаючи з березня 2022 року, уряд запровадив низку підтримуючих інструментів для забезпечення безперебійної діяльності АПК. Таким чином, скасовано акциз на паливо, зменшено ставку ПДВ на паливо та нафтопродукти з 20% до 7%, спрощено доступ виробників с-го продукції до палива, пестицидів та агрохімікатів. Для зменшення навантаження на бізнес скасовано перевірки та запроваджено добровільний єдиний податок за ставкою 2% (без обмеження щодо річного доходу та кількості працевлаштованих), скасовано ліцензування експорту на деякі культури. Розширене кредитування аграріїв, виділено кошти на компенсацію відсотків та надання гарантій за кредитами для забезпечення доступного фінансування с-го бізнесу, розширено цілі фінансування, зокрема, на фінансування для цілей забезпечення посівної. Програма «Доступні кредити 5-7-9%» тепер розширена для великих підприємств, збільшена максимальна сума кредитів до 60 млн грн під 0% на час воєнного стану. Окрім цього було спрощено процедуру отримання доступу до сільськогосподарських угідь держави для проведення посівної кампанії.