Війна росії проти України вплинула на світову м’ясну промисловість


Війна росії проти України вплинула на світову м’ясну промисловість

У 2021 році аналітики Gira прогнозували, що споживання українського м’яса птиці та свиней у світі буде постійно зростати як мінімум до 2026 року. Проте війна рф проти України призвела до поновлення турбулентності на ринку. Внаслідок блокади українських портів експорт м’яса та м’ясопродуктів з України морем нині неможливий. Експорт через країни ЄС також ускладнений через наявні ветеринарні обмеження ЄС.


До вторгнення рф наприкінці лютого, в Україні було 2,6 мільйона поголів’я, з них – 1,6 мільйона корів. Український клуб агробізнесу (УКАБ) констатує, що через війну було втрачено близько 15% поголів’я великої рогатої худоби. Це вже впливає на місцеве виробництво яловичини та молочних продуктів.


Галузь свинарства досить рівномірно поширена по всій території України. До війни налічувалося 5,6 млн свиней, а виробництво м’яса свинини становило 750 тис. тонн. Зараз поголів’я свиней скоротилося на 20%.


Ринок продукції птахівництва є найбільшим ринком м’яса в Україні. Україна є восьмим найбільшим експортером м’яса птиці у світі, з часткою у 2,2% світової торгівлі курятиною. Зараз українські птахівничі компанії повідомляють про великі збитки від російського вторгнення та прямі атаки на активи та склади птахівництва. Це обернеться не тільки тим, що місцеві споживачі не зможуть дозволити собі м’ясні продукти українського виробництва, але й появою значних збоїв в ланцюжку поставок для виробників м’яса в Україні внаслідок пошкодження інфраструктури, нестачі ресурсів (корми, робоча сила, електроенергія), нестачі грошових коштів, можливих втрат врожаю через воєнні дії. Найбільше від глобального дефіциту української птиці постраждають країни Близького Сходу та Суб-Сахарської Африки.


Індекс цін на м’ясо оприлюднений ФАО сягнув нового рекорду у квітні 2022 року через різке зростання цін на свинину, курятину та яловичину в усьому світі. На вартість м’яса птиці вплинули перебої в експорті з України та зростання спалахів пташиного грипу в Європі.
Аналітики Mintec повідомляють, що в середині лютого 2022 року ціни на курятину в ЄС досягли рекордно високого рівня – здорожчання на 19% порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Вторгнення росії в Україну вже спричинило подорожчання м’яса птиці в Естонії.
Загалом іноземні експерти погоджуються, що дефіцит кормів може посилити тиск на ціни м’яса птиці в ЄС, оскільки корм становить 55-65% виробничої собівартості. Рекордно високі світові ціни на добрива свідчать про те, що українські аграрії зменшать їх застосування у вегетаційному періоді 2022 року, тому зниження врожайності здається неминучим за вищих витрат.


Крім того, широко поширена зростаюча інфляція скорочує наявний дохід споживачів по всьому світу. В результаті споживачі заощаджують, відмовляючись від якісного м’яса, і в кінцевому підсумку скорочують споживання м’яса.