ЄБРР виділить “Укренерго” 50 млн євро на підтримку ліквідності


ЄБРР виділить “Укренерго” 50 млн євро на підтримку ліквідності

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та українська влада домовилися про зміну призначення частини існуючого кредиту для національного оператора системи передачі електроенергії «Укренерго» з метою надання €50 млн для екстреної підтримки ліквідності. У свою чергу, Європейський фонд сталого розвитку (ЄФСР), що є фінансовим механізмом Плану зовнішніх інвестицій ЄС, надасть гарантію покриття перших втрат, яка зменшить кредитний ризик для ЄБРР у поточних умовах війни. Підтримка ЄБРР разом з гарантією ЄФСР забезпечить стабільне електропостачання в Україні, економіка якої зазнала суттєвого негативного впливу внаслідок вторгнення росії.


У липні 2019 року ЄБРР погодився надати «Укренерго» €149 млн на модернізацію ключових елементів інфраструктури передачі електроенергії з метою підтримки стабільного функціонування системи та синхронізації з європейськими електричними мережами, а також на допомогу Україні у приведенні її законодавства та принципів операційної діяльності у відповідність до вимог Третього енергопакету ЄС. Кошти цього кредиту були вибрані лише частково.


У зв’язку з війною в «Укренерго» виникли невідкладні потреби в ліквідності, тому компанія звернулася з проханням змінити призначення цих коштів. Компанія стикнулась з проблемою значних неплатежів і 30-відсотковим зменшенням обсягів споживання електроенергії, що призвело до втрати суттєвої частини доходу.
З метою задоволення найбільш нагальних потреб України ЄБРР визначив п’ять пріоритетних галузей української економіки: торговельне фінансування, енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека (забезпечення через банки ліквідності для фермерів на весняну посівну кампанію, а також для сільськогосподарських компаній та продуктових рітейлерів) та підтримка ліквідності для фармацевтичних компаній.


Так, ЄБРР готовий інвестувати цього року €1 млрд для підтримки української економіки у співпраці з донорами та партнерами. ЄС та ЄБРР готують підтримку для інших важливих сфер української економіки, що буде надана найближчими тижнями, зокрема для забезпечення потреб у ліквідності в залізничній та фармацевтичній галузях.