«Українська та європейська енергосистеми вже зараз працюють синхронно», – повідомив Глава держави.


«Українська та європейська енергосистеми вже зараз працюють синхронно», – повідомив Глава держави

Системний оператор української електричної мережі НЕК “Укренерго” – NPC Ukrenergo разом з європейськими колегами завершив об’єднання вітчизняної та європейської енергосистем. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський. Це означає, що українську енергосистему офіційно приєднали до Єдиної енергосистеми Європи (ENTSO-E).


«Українська та європейська енергосистеми вже зараз працюють синхронно», – повідомив Глава держави.


За його словами, віднині українська енергетична система має надійні енергорезерви, які розташовані за західним кордоном, тож захищена від атак окупанта.


НЕК «Укренерго», як український оператор системи передачі (ОСП), здійснювала заходи із підготовки енергосистеми України до синхронізації з ENTSO-E з 2017 року, коли було підписано Угоду про умови майбутнього об’єднання. Впродовж пʼяти років сукупні інвестиції в розвиток енергетичної інфраструктури, зміцнення ІТ-інфраструктури та кіберзахисту сягнули понад 700 млн євро, а Україна виконала всі ключові технічні умови для інтеграції до ENTSO-E.


Як зазначають в «Укренерго», після закінчення війни перед Україною та Європою розкриються нові можливості щодо спільного розвитку ринків електроенергії та підтримки «зеленого переходу». Зокрема, прихід на український ринок європейських виробників та постачальників електроенергії сприятиме підвищенню конкуренції та розвитку ринкових механізмів, збільшить інвестиційну привабливість української енергетичної галузі.