REPowerEU: як ЄС планує позбутися російського газу


REPowerEU: як ЄС планує позбутися російського газу

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну аргументи щодо швидкого переходу ЄС на чисту енергетику ще ніколи не лунали настільки чітко та переконливо. ЄС імпортує 90% своїх потреб у газі, при цьому рф забезпечує близько 45% цього імпорту, цей показник різниться серед країн-членів. З рф до ЄС також імпортується близько 25% нафти та 45% вугілля.


У березні 2022 року у відповідь на безпрецедентну енергетичну кризу Європейська Комісія представила план REPowerEU щодо створення доступного, безпечного, стійкого та сталого енергетичного ринку ЄС та поступового позбавлення ЄС залежності від російського викопного палива ще задовго до 2030 року.


План REPowerEU передбачає два основоположні напрямки:
Диверсифікація поставок газу за рахунок збільшення обсягів імпорту скрапленого природного газу (СПГ) та імпорту традиційного газу від неросійських постачальників, а також збільшення обсягів виробництва та імпорту біометану та відновлюваного водню;
Швидше скорочення використання викопного палива домогосподарствами, у виробництві та енергосистемами шляхом підвищення енергоефективності, збільшення використання відновлюваних джерел та електрифікації, а також усунення “вузьких місць” в інфраструктурі.


Для пом’якшення майбутніх перебоїв у постачанні газу, план пропонує встановити цільовий рівень мінімального заповнення газосховищ у 90% до 1 жовтня кожного року. При цьому газосховища визнаються критичною інфраструктурою, тому ризики пов’язані з власниками таких об’єктів мають бути подолані. Що стосується диверсифікації, то ЄС міг би щорічно імпортувати 50 млрд м3 СПГ з Катару, США, Єгипту та країн Західної Африки, та майже 10 млрд м3 на рік з Азербайджану, Алжиру та Норвегії. СПГ може замінити 60 млрд м3 російського газу вже протягом наступних 12 місяців.
План REPowerEU передбачає збільшення використання біометану та відновлюваного водню. Крім того, з метою розвитку інтегрованої інфраструктури, сховищ і портових потужностей, планом REPowerEU передбачається створення Водневого Акселератора. Європейська комісія також підтримуватиме пілотні проекти з виробництва та транспортування відновлюваного водню, одним з таких є Середземноморське партнерство із зеленого водню.


З точки зору стимулювання інвестицій у чисту енергетику, протягом 2022 року Єврокомісія та Група Європейського інвестиційного банку домовляться про механізми фінансування, які найкраще підходять для сприяння розробці угод про закупівлю електроенергії (PPA) в Європі, включаючи те, як запропонувати кращий доступ до PPA новим клієнтам, зокрема МСП.


REPowerEU також прагне збвльшити навантаження на відновлювані джерела енергії вдвічі до 2025 року і втричі до 2030 року. План має на меті майже втричі збільшити встановлені потужності вітро- та сонячної енергетики в ЄС. Тому передбачається спрощення дозвільного режиму для проєктів вітро- та сонячної енергетики.
Завдяки заходам плану REPowerEU можна поступово відмовитися від щонайменше 155 млрд м3 викопного газу, що еквівалентно обсягу імпорту з росії у 2021 році. Майже дві третини цього скорочення можна досягти протягом року.


11 березня 2022 року у Версальській декларації було викладено зобов’язання Єврокомісії представити детальний план до кінця травня. Зрештою, усунення залежності від російського викопного палива прискорить зміну енергетичного балансу та ринку електроенергії ЄС.