Вплив війни рф проти України на глобальний ланцюг виробництва продовольства посилюється


Вплив війни рф проти України на глобальний ланцюг виробництва продовольства посилюється

Війна рф проти України зумовила зростання цін на продукти харчування безпосередньо внаслідок перебоїв поставок та опосередковано внаслідок зростання цін на добрива.

Глобальні перебої поставок продовольства

Вторгнення рф в Україну продовжує спричиняти потрясіння на світових ринках та посилювати інфляційний тиск на світове сільське господарство. На продовольчі ціни прямо впливає порушення поставок з України та обмеження на імпорт російських товарів на багатьох ринках. За даними IHS Markit, Україна (4%) та рф (3%) займають ключові позиції на світових продовольчих ринках і станом на 2021 рік разом становили близько 21% світового експорту пшениці. Інші сільськогосподарські культури українського експорту, на поставки яких вплинула війна, це зокрема: ріпак (15% світового експорту), кукурудза (14%), ячмінь (14%), гречка (5%), жито (5%), насіння соняшнику (3%).

Окрім інфляції та продовольчої кризи, дискусійним є питання щодо того, як експортувати чи переміщувати українські зернові та інші вантажі. Останнім часом відбулося значне збільшення відвантажень із портів річки Дунай в Україні та Румунії. Однак більшість перевезень здійснюється невеликими суднами з дедвейтом менше 10000 тонн, тому загальний обсяг занадто малий, щоб компенсувати відсутність вантажних морських перевезень, принаймні на сьогоднішній день. Сумарний тоннаж суден, що перевозять сухі насипні і генеральні вантажі з України, зменшився на 92% порівняно з показниками минулого року (10 мільйонів дедвейтів) до менш ніж 1 мільйону тонн дедвейту.

Крім того, транспортування української сільськогосподарської продукції залізницею до портів Румунії є затратним і трудомістким. Залізничні пункти перетину кордону мають обмежені можливості для заміни рейкових коліс, оскільки українська залізнична інфраструктура (колія 1520 мм) підлаштована під рф, а не Румунію (колія 1435 мм). За останньою інформацією для вирішення цієї проблеми та більш ефективного використання внутрішнього транспорту на кордоні з Україною будуть будувати тимчасові зерносховищ. Однак на закупівлю обладнання, його доставку, початок будівництва та введення в експлуатацію знадобляться місяці.

Таким чином, за оцінками IHS Markit обсяги поставок зернових з Чорноморського регіону цьогорічного сезону, починаючи з третього кварталу, будуть досить обмеженими, а дефіцит зернових на світовому ринку, зокрема пшениці, в найближчій перспективі посилиться.

Загалом, питання поставок продовольства з України залишатиметься основним ризиком зростання продовольчої інфляції в найближчі місяці навіть за значного збільшення відвантажень із портів Дунаю, адже сумарний тоннаж є занадто малим, щоб компенсувати втрату морських вантажоперевезень з України.

Світове зростання цін на добрива

Також експерти IHS Markit відзначають додатковий інфляційний тиск на ціни на продукти харчування за рахунок зростання цін на добрива. У перший місяць після вторгнення ціни на добрива зросли в середньому на 40% порівняно з довоєнним рівнем. Хоча це є проявом залежності світових ринків від поставок з рф, важливо підкреслити, що війна лише доповнила низку подій, які призвели до різкого зростання цін на добрива за останні два роки.

Ціни на добрива демонструють тенденцію до зростання з початку 2021 року, що було зумовлено зростанням цін на сировину (газ для виробництва аміаку), порушенням ланцюгів поставок (стихійні лиха, пандемія COVID-19) та змінами у торговельній політиці.

Останній чинник представляє особливий інтерес, оскільки демонструє високий рівень невизначеності, який уже був присутній на ринках добрив перед війною. На початку 2021 року Сполучені Штати ввели компенсаційні мита на надмірно субсидований імпорт фосфатів з рф та Марокко. Протягом 2021 року Китай та рф ввели заборону на власний експорт добрив, щоб забезпечити достатню пропозицію на внутрішніх ринках, що створило додатковий тиск на світовому ринку добрив. Таким чином, вторгнення рф в Україну лише створило додаткову напругу на ринку, на якому вже спостерігався дефіцит. Це спричинило збільшення витрат на внесення добрив і змусило ключові ринки збуту, такі як Європейський Союз та Сполучені Штати, заборонити будь-який імпорт добрив з рф.

У підсумку, непрямий вплив зростання цін на добрива на зростання цін на продукти харчування є навіть більшим, ніж вплив продовольчої інфляції, оскільки дефіцит добрив шкодить глобальному виробництву продовольства.

Джерело: IHS Markit