Світові тенденції ринків відновлювальних джерел енергії


Світові тенденції ринків відновлювальних джерел енергії

Згідно зі стратегічним звітом IHS Markit, тенденція зростаючого попиту на електроенергію продовжиться у 2022 році, але на більш помірному рівні. У той же час нинішня глобальна криза постачання енергоносіїв, яку посилила війна росії проти України, означає, що ціни на електроенергію лишатимуться високими та нестабільними.


Проблеми «вузьких місць» ланцюга поставок та зростання цін на сировину, посилені нинішньою війною росії проти України, також роблять процес переходу до ВДЕ (відновлюваних джерел енергетики) більш витратним. Проте очікується, що частка ВДЕ в енергетичних балансах буде зростати. Цьому сприятимуть національні цілі з декарбонізації та додаткові можливості виходу на ринок, такі як корпоративні угоди про купівлю електроенергії. Напруженість між вимогами з декарбонізації та надійності енергопостачання змусить представників державного та приватного сектору розширити сферу використання чистих технологій.


Ситуація в Європі:
При тому, що на світових енергетичних ринках традиційно спостерігається підвищений попит, вторгнення рф в Україну зумовило рекордне зростання спотових цін на вугілля та газ, що у свою чергу призвело до різкого зростання оптових цін на електроенергію. Особливо серйозною є ситуація в Європі з огляду на її залежність від імпорту російських енергоносіїв.


За даними IHS Markit, за «жорсткого» сценарію, оптові рахунки за електроенергію в Європі можуть сягнути майже 1500 мільярдів євро в 2022 році. Європейські уряди запровадили заходи ринкового втручання, щоб зменшити вплив високих цін на енергоносії для споживачів. На початку березня Європейська комісія оприлюднила пропозицію REPowerEU, в якій викладено основні принципи плану зробити ЄС енергонезалежним від викопних джерел палива з рф задовго до 2030 року.


Інвестиції в чисту енергетику зростатимуть
На тлі підвищення занепокоєння щодо безпеки поставок продовжуються зусилля щодо збільшення інвестицій в чисту енергетику. У проекти відновлюваної енергії залучено найбільше іноземного капіталу з усіх секторів – 85,2 млрд доларів США (40% – проекти сонячної енергетики, 27% – проекти вітрової енергетики) у 2021 році.


За даними IHS Markit, витрати на енергетику з низьким вмістом вуглецю у 2030 році досягнуть 530 мільярдів доларів США, із загальними сумарними витратами в 4,4 трильйона доларів США від теперішнього часу до кінця десятиліття. Станом на 2021 рік капітальні інвестиції у низьковуглецеву електроенергетику становили 30% від 1,5 трильйона доларів загальних капітальних інвестицій в сектор енергетики з боку пропозиції, порівняно з 22% у 2015 році. Тоді як інвестиції у пошук, розвідку та видобування (upstream), транспортування та переробку нафти та газу (mid/downstream) в сукупності впали з 50% у 2015 році до 37% у 2021 році.


У майбутньому очікується, що загальна ефективність капітальних інвестицій у технології низьковуглецевої енергетики покращиться на 30% до 2030 року. Це означає, що, хоча за прогнозами сектор ВДЕ буде швидко зростати, витрати на впровадження зростатимуть повільніше. Щоб досягти більш амбітних кліматичних цілей, щорічні витрати на впровадження низьковуглецевих технологій повинні подвоїтися в порівнянні з поточними прогнозами і сягнути приблизно 1 трильйона доларів США у 2030 році.