Війна росії проти України ставить під загрозу знищення 47% потужностей відновлюваної енергетики України


Війна росії проти України ставить під загрозу знищення 47% потужностей відновлюваної енергетики України

Війна росії проти України ставить під загрозу знищення 47% потужностей відновлюваної енергетики України.


Так, переважна більшість вітроелектростанцій України (89% встановленої потужності) збудовані у південних областях з найбільшим потенціалом вітру — Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській. Ще 9% розташовані в безпосередній близькості до регіонів з активними бойовими діями. Більше половини вітроелектростанцій вже припинили свою роботу.
37% наземних, 35% дахових/фасадних сонячних електростанцій, 48% станцій на біомасі та 29% на біогазі також опинилися в зонах активних бойових дій. Наразі частина станцій ВДЕ вже припинила свою роботу, зафіксовано випадки знищення вітротурбін, сонячних панелей, електрообладнання станцій, ліній електропередач, підстанцій. Крім того, російська армія розкрадає обладнання зі станцій ВДЕ.
Протягом останнього десятиліття Україна досягла значних результатів у розвитку відновлюваної енергетики. За оцінками Української асоціації відновлюваної енергетики, вартість капітальних інвестицій у сектор становить понад 12 млрд доларів США. За прогнозами Міністерства енергетики, у 2022 році частка ВДЕ в енергетичному балансі України повинна була сягнути 9%.