Український бізнес адаптувався до нових умов ведення діяльності


Український бізнес адаптувався до нових умов ведення діяльності

Український бізнес швидко відновлюється. Про це свідчать дані реєстрації нового бізнесу з початку війни та соціальні опитування. Українські підприємці навчились швидко реагувати на зовнішні фактори та адаптуватись до нових умов ведення діяльності. При цьому ця адаптація відбувається навіть швидше, ніж до пандемії COVID-19.


Збільшується кількість підприємств, які відновили свою діяльність та виплати заробітної плати та оплати постачальникам. Ситуація у квітні значно покращилась порівняно з березнем, про це свідчить дослідження, проведене компанією Gradus. Попри те, що близько 79% малих та середніх підприємств (МСП) зазнали зменшення доходів, вже понад 40% повернулись до виплат заробітної плати. Така ж ситуація з виплатами постачальникам — 40% підприємств мають намір повністю розрахуватись з постачальниками найближчим часом, при цьому відсоток невиплат зменшився майже удвічі. Найбільш популярними сферами діяльності бізнесу під час війни є роздрібна та оптова торгівля, IT-діяльність, надання професійних послуг.


Бізнес, який планує вимушено переміститись з небезпечних регіонів розглядає такі області: Львівська (20% від опитаних); Вінницька (12%); Івано-Франківська (12%); Закарпатська (10%); та місто Київ (10%). Основними мотивами переміщення є збереження бізнесу та вирішення логістичних проблем. 70% з тих, що планують переміщення, розраховує це зробити всередині країни.


За результатами аналізу, проведеного Центром розвитку інновацій спільно з Офісом розвитку підприємництва та експорту та Дія Бізнес, за два місяця війни кількість нових реєстрацій бізнесу наблизилась до 50% показника довоєнного періоду квітня 2021 року. При цьому, вже зараз зареєстровано на 29% більше нових бізнесів, ніж за аналогічний період квітня 2020 року, за пандемії COVID-19. Найбільша кількість у м. Києві, Львівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях. У розрізі видів економічної діяльності лідирують: вирощування зернових культур; торгівля; програмування; будівництво.


Таким чином, спостерігається поступове відновлення підприємницької активності та пристосування бізнесу до роботи в надскладних умовах. Для допомоги бізнесу держава створює урядові програми стимулювання та розвитку підприємництва: спрощення системи оподаткування, зменшення ставки єдиного податку, звільнення від плати за землю та екологічного податку на територіях, де ведуться бойові дії, та впровадження доступних кредитних програм.