Єврокомісія оприлюднила план допомоги ЄС для забезпечення продовольчої безпеки від наслідків війни рф проти України.


Єврокомісія оприлюднила план допомоги ЄС для забезпечення продовольчої безпеки від наслідків війни рф проти України

Єврокомісія оприлюднила план допомоги ЄС для забезпечення продовольчої безпеки від наслідків війни рф проти України. ЄС надасть 500 мільйонів євро найбільш постраждалим сільськогосподарським секторам шляхом застосування механізму резервних коштів в рамках Спільної сільськогосподарської політики (CAP), який ніколи раніше не використовувався. Країни-члени ЄС зможуть збільшити фінансування до потенційної суми у 1,5 мільярда євро і зможуть використовувати ці кошти, щоб допомогти своїм сільгоспвиробникам впоратися з ринковими порушеннями, більшими витратами на проміжні ресурси (енергію та добрива) та торговельними обмеженнями, спричиненими війною.


Одним із заходів пакет допомоги передбачає створення запасів м’яса свинини (так зване ринкове втручання), щоб полегшити економічні проблеми європейського ринку виробництва свинини.
Також буде запроваджено більш гнучкі, порівняно з існуючими, вимоги щодо імпорту тваринних кормів для зменшення тиску на виробників худоби. До того ж, регулювання ЄС щодо державної допомоги буде послаблено для сектору сільського господарства та виробництва добрив, щоб дозволити розподіляти до 5000 євро допомоги окремим виробникам.


ЄС планує допомогти Україні в посіві та вирощуванні зернових та олійних культур, щоб забезпечити власні потреби в продуктах харчування, а також сприяти їх експорту. Це буде зроблено через Програму екстреної підтримки ЄС в обсязі 330 мільйонів євро, що забезпечить доступ до товарів і послуг першої необхідності в Україні та захистить місцеве населення. Іншою важливою метою буде реконструкція цивільної інфраструктури дрібного масштабу, стратегічне планування, а також забезпечення енергетичної безпеки.
Раптове припинення торгівлі з Україною показало, наскільки ЄС залежить від імпорту кукурудзи для потреб тваринництва, а війна показала, наскільки економічне об’єднання залежить від постачання добрив з росії та Білорусі. Така ситуація може стати поштовхом до більшого «продовольчого суверенітету» ЄС — усвідомлення того, що ЄС має бути більш самодостатнім (менш залежним від імпорту продовольства та проміжної продукції).