Обсяг державних гарантів на портфельній основі для МСП становить 20 млрд гривень


Обсяг державних гарантів на портфельній основі для МСП становить 20 млрд гривень

Уряд продовжує підтримку малого та середнього бізнесу. 29 квітня 2022 року, Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про надання державних гарантій на портфельній основі у 2022 році» з метою продовження підтримки мікро, малого та середнього підприємництва (МСП) та збільшення державних гарантій на 1,4 млрд грн. Таким чином, з урахуванням попередніх прийнятих у поточному році рішень Уряду, загальна сума наданих у 2022 році державних гарантій на портфельній основі становитиме 20 млрд грн.


Державні гарантії надаються для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікро, малого та середнього бізнесу. Уряд встановив можливість надавати державні гарантії 17 банкам-кредиторам, що пройшли відбір для отримання часткового гарантування державою.


Перевагами для МСП від портфельних гарантій є:
отримання кредиту з частковою до 60% від суми кредиту заставою
обмеження максимальної ставки — ставка за кредитом не може перевищувати UIRD +6%


За кількістю отриманих кредитів переважають мікро-підприємства, за обсягом наданих кредитів — малі. Найбільшим попитом програма користується у Києві, Дніпропетровській та Львівській областях. Основною ціллю є забезпечення оборотного капіталу.


Мікро, малий та середній бізнес — є найважливішим елементом національної економіки. В Україні частка МСБ у ВВП займає за різними оцінками близько 50-55%, при цьому цей сектор забезпечує приблизно 60% зайнятості. Саме тому підтримка МСБ є вкрай важливим кроком для забезпечення стабільності функціонування економіки.