Війна росії проти України зумовила глобальне падіння ділової впевненості


Війна росії проти України зумовила глобальне падіння ділової впевненості

 IHS Markit повідомляє, що вторгнення росії в Україну вдарило по діловій впевненості майже у всьому світі набагато сильніше, ніж усі події колишнього десятиліття, за винятком кризи на початку пандемії.
Геополітична нестабільність, волатильність цін на сировину та перебої ланцюгів постачання – усе це погіршило оптимістичні очікування бізнесу, особливо в Європі. На початку року компанії були все більш оптимістично налаштовані щодо того, що наслідки пандемії COVID-19 у 2022 році будуть набагато менш руйнівними, ніж у попередні роки. Тепер війна все значно погіршила.


Ділова впевненість знизилася до 15-місячного мінімуму
IHS Markit розраховує Індекс менеджерів із закупівель (PMI) для 45 країн світу. Щомісячні дані отримуються шляхом проведення опитувань вищого керівництва компаній приватного сектору. В березні Композитний Індекс майбутнього виробництва PMI від JPMorgan знизився на 4,3 індексних пункти. Спостерігається погіршення ділової впевненості як у виробничому секторі, так і в секторі послуг, до півторарічного та 13-місячного мінімуму відповідно.
З 45 охоплених країн майже у 84% ділова впевненість після вторгнення рф в Україну у лютому-березні знизилася. Найбільше зниження впевненості порівняно з прогнозами спостерігалося в європейських країнах, де економічні зв’язки з Україною та росією найсильніші. Фактично, у всіх 12 європейських країнах, охоплених PMI, ділова впевненість погіршилася, зокрема у Великій Британії (-5%), Польщі (-7%), Франції (-9%), Німеччині (-12%), Чехії (-19%), росії (-23%). В цілому по регіону очікування бізнесу понизилися до 17-місячного мінімуму.


Зростання виробництва є більш стійким
Насправді, хоча в березні ділова впевненість різко впала, тенденції у виробництві загалом були більш стійкими. Це було спричинено подальшим відновленням економік внаслідок скасування частини ковідних обмежень економічної активності. Композитний Індекс майбутнього виробництва PMI відзначив серйозне збільшення поточного виробництва, яке порівняно з лютим, незначно зменшилося у березні.


Навіть у Європі, де ділова впевненість різко погіршилася, темпи зростання виробництва залишалися стабільними, лише трохи погіршившись, оскільки менш суворі ковідні обмеження покращили показники сфери послуг. Сектор послуг в Європі навіть почав зростати найшвидшими темпами з серпня минулого року.


Ця розбіжність між поточним зростанням виробництва та песимістичними очікуваннями бізнесу свідчить про те, що песимізм більше відображає те, з чим компанії очікують зіткнутися в найближчі місяці, а не поточні умови, але також означає, що зростання обсягів виробництва може сповільнитися у 2 кварталі 2022 року, оскільки тоді стануть відчутнішими наслідки війни та вплив санкцій.