Енергоємність ВВП України є однією з найвищих у світі – у 2,7 рази вища, ніж у Польщі й у 3,3 рази вища, ніж у Німеччині


Втім, через низьку енергоефективність економіки прямі щорічні втрати України сягають 1+ млрд доларів США.

Про це CEO UkraineInvest сказав під час виступу на Investors Annual Meeting – інвестиційному форумі, організованому UkraineInvest у партнерстві з ТПП України за підтримки OKKO та Onur Group.

Сергій Цівкач презентував аналітичні дослідження стосовно перспектив енергоефективності в Україні, потенційні енергоефективні проєкти та потреби в обладнанні для відбудови.

Відтак, згідно дослідження, загальний потенціал енергоефективності –
7,6 млрд доларів США. Із них:

– 30% промисловість – 2,7 млрд доларів CША
– 5-10% громадський транспорт – 0,8 млрд доларів США
– 50-60% житловий сектор – 2,5 млрд доларів США
– 1,6 млрд доларів США система опалення
– 136 млн доларів США водопостачання та водовідведення

“Інвестиції в енергоефективні технології стимулюють інновації та створення робочих місць у ключових секторах. Підвищення ефективності зменшує залежність від дорогого імпорту, захищаючи від цінових коливань та геополітичних ризиків. Модернізація інфраструктури зменшує споживання енергії, вивільняючи кошти для інших суспільних потреб. В Україні розвивається та вдосконалюється сфера енергосервісу як інструмент залучення приватних інвестицій у проєкти з енергоефективності. Основна ідея полягає в тому, що інвестиції в енергоефективність окупаються за рахунок економії енергії. Компанія інвестує в енергозберігаючі заходи на об’єкті клієнта, а економія від скорочення споживання енергії йде на покриття інвестицій та отримання прибутку”, – сказав Сергій Цівкач.

Серед потенційних енергоефективних проєктів Сергій Цівкач назвав 
– заводи з виробництва теплоізоляції з целюлозної вати (житловий сектор України потребує виробництва 1,5 млн тонн целюлозно-волокнистої ізоляції для підвищення енергоефективності)
– заводи з виробництва ізоляції з деревної вати (для підвищення енергоефективності в житловому секторі України існує потреба в 1,8 млн тонн деревно-волокнистої ізоляції)
– заводи з виробництва ізоляції зі скловати (для підвищення енергоефективності в українських будинках необхідний завод з виробництва ізоляції зі скловати потужністю 1 мільйон тонн)

Він також розповів про доступні інвестиційні стимули та озвучив вимоги до проєктів, що можуть на них претендувати.

Мета заходу – покращення діалогу між бізнесом та урядом,  організація аналітичних обговорень щодо впровадження промислових інвестиційних проєктів, презентація звіту про перспективи та механізми створення нових інвестиційних фондів та нагородження інвесторів, котрі розпочали та реалізують проєкти після 24 лютого 2022 року.

Учасники обговорили потреби бізнесу й держави в частині промислового, енергоефективного обладнання та матеріалів, економічну трансформацію та фактори інвестиційної привабливості України.
   




Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.