У Лугано пройшов Економічний форум “Приватний сектор та відбудова України”


У Лугано пройшов Економічний форум “Приватний сектор та відбудова України”

Економічний форум “Приватний сектор та відбудова України” в рамках #URC2022 успішно відбувся у Лугано.


Ключові тези з форуму:


Ігнаціо Кассіс, Президент Швейцарської Конфедерації та голова Федерального департаменту закордонних справ: “Нам потрібні спільні зусилля урядів, громадянського суспільства та цивільного населення, наукових кіл та приватного сектору. Бізнес відіграє життєво важливу роль у скоординованому, ефективному та довгостроковому успіху зусиль щодо відновлення України, які призведуть до тривалої безпеки та процвітання країни та людей. Незважаючи на численні труднощі, в Україні все ще існують інвестиційні можливості”.


Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України: “Українська влада і всі наші партнери чітко розуміють, що страхування військових ризиків і підтримка партнерів в цьому напрямку є ключовою запорукою подальшого розвитку бізнесу та приходу в Україну інвесторів. Вступ України до ЄС – це наскрізна червона нитка, яка буде проходити крізь усі трансформаційні процеси і реформи. Це одна із центральних тем нашого Плану відновлення України”.


Марі-Габріель Інайхен-Фляйш, Держcекретар з економічних питань Федерального департаменту з питань економіки, освіти й науки Швейцарії: “До початку війни двостороння торгівля між Швейцарією та Україною сягнула більше 800 млн, подвоївшись з 2016 року. Швейцарія була 3-м найбільшим інвестором в Україну з 3,1 мільярдами доларів США інвестицій, які створили близько 12 500 робочих місць. Швейцарські інвестиції зросли у 8 разів порівняно з 2015 роком”.


Давид Арахамія, Керівник фракції “Слуга Народу” в парламенті України, член Національної інвестиційної ради України: “Україна – країна підприємництва. У нас щороку реєструється 1 млн підприємців. До того ж, Україна є дуже цифровою країною, і наступним етапом нашої реформи цифрової трансформації є діджиталізація бізнес-процесів, щоб усі контакти уряду з бізнесом могли бути цифровими”.

Ростислав Шурма, Заступник Керівника Офісу Президента України: “Що ми можемо запропонувати світові: енергетичну безпеку (зелену енергетику, водень і добрива замість російського викопного палива); виробничий хаб – стати частиною трудомісткого та мінерального ланцюга поставок; аграрна та продовольча безпека”.


Стефан Брупбахер, Директор асоціації Swissmem, член “Team Switzerland”: “Україна має значні переваги та перевірені активи. По-перше, у вас є високомотивована робоча сила. По-друге, інженерна, ІТ- та кіберекспертиза добре вкорінена. І по-третє, правова інтеграція України до ринку ЄС відбудеться швидко”.


Сергій Цівкач, виконавчий директор UkraineInvest: “Успіх криється у намірі та інноваціях з боку бізнесу та страхуванні інвестицій з боку України. Ми будемо над цим працювати”.

Герман Галущенко, Міністр енергетики України: “Наша мета – експортувати водень до країн Європи. Ми бачимо великий потенціал у нашій енергетичній системі, ми маємо можливість експортувати 210 МВт електроенергії до Польщі та щонайменше 650 МВт електроенергії до Молдови. Ми хочемо збільшити цю потужність до 6 ГВт електроенергії”.

Олександр Борняков, Заступник міністра цифрової трансформації України: “Ми поставили перед собою наступну мету: ми хочемо стати однією з провідних країн із найбільшою кількістю стартапів на 1 мільйон населення”.


Ярослава Гресь, Уповноважена Президента, координатор ініціативи United24: “Україна отримала допомогу від 90+ країн світу. Ми пропонуємо 5 шляхів підтримки України: цільова допомога, творча співпраця, просування інформації, спеціальні заходи, робоча сила”.