Стан продовольчих ринків у світі на травень 2022 року


Стан продовольчих ринків у світі на травень 2022 року

Наразі ситуація з цінами на продовольчих ринках вказує на те, що продовольча криза вже наступила, а її наслідки будуть погіршуватись та впливати на весь світ.


Відповідно до історичних даних Світового банку, наразі спостерігаємо таку ситуацію на основних продовольчих ринках:


Олійні:
Ціни на пальмову олію досягли історично високого значення у березні цього року. Наразі, +28% від початку року (від січня до травня 2022 року). І понад 50% у порівняння з аналогічним періодом минулого року (травень 2021 року до травня 2022 року).


Соєва олія, у травні зафіксовано рекордно історична ціна, що зросла на 34% від початку року, та на 25% у порівнянні з минулим роком.


Рапсова олія – рекордно історичне значення у травні (+19% від початку року), за рік понад 45% зростання ціни.


Соняшникова олія – досягла історичного значення у березні цього року (+19% з початку року), понад 31% зростання за рік.


Зернові культури:
Пшениця м’яка та тверда досягли історичного цінового значення у квітні та травні відповідно.


М’яка пшениця зросла в ціні на 96% від початку року, та на 140% за рік. Ціни на тверду пшеницю, у свою чергу, зросли на 40% від початку року, та на 76% за рік.


Кукурудза – історичне значення ціни у травні зі зростанням у +25% від початку року.


М’ясо:
Курятина – ціна досягла історичного значення у травні. З початку року ціна зросла на 29%, а за рік ціна зросла на 56%.
Яловичина – історичний ціновий рекорд досягнутий у березні (+11% річного зростання).


Маємо рекордні цінові значення за 72 роки статистичних даних. Дефіцит українських експортних позицій через військову агресію та блокаду портів, викликає зростання попиту на альтернативні позиції, що у свою чергу провокує каскадний ефект зростання цін на ринку продовольчих товарів. Це критична ситуація, в першу чергу, для країн, що розвиваються. За оцінками Всесвітньої продовольчої програми кількість людей із серйозною нестабільністю продовольства подвоїлася з 135 мільйонів до 276 мільйонів лише за два роки (з 2019 до 2021 року). Проте, очікується, що наслідки військової агресії Росії проти України призведуть до цієї кількості до 323-400 мільйонів лише у 2022 році. Продовольча криза та голод вже наступили і можемо боротись лише з мінімізацією наслідків. Вирішальним фактором для цього стане стабілізація ситуації в Україні.