Концесія

Правова база України для державно-приватних проектів впорядкована Законом України «Про концесію», прийнятим у 2019 році та розробленим відповідно до кращих міжнародних практик.


Відповідно до нової процедури, ініціювати концесію можуть органи державної влади, державні підприємства та самі інвестори. Для ініціювання концесійного конкурсу потенційні інвестори повинні подати пропозицію про концесію, включно з концептуальною запискою та техніко-економічним обґрунтуванням, підготовленими відповідно до методики проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства, до органу управління певним активом. 

Приватизація

Законодавство, що регулює приватизацію в Україні, було істотно оновлено у 2018 році, щоб активізувати цей довгоочікуваний процес, зокрема, за рахунок прямих іноземних інвестицій. Більше того, перелік, до якого входило понад 1000 активів, заборонених до приватизації, наразі скасовано парламентом. 


Деякі переваги нового регулювання для інвесторів:

  • прозорість та доступність інформації про всі активи, наявні для приватизації, а також процедури, що передбачають відкриті торги через онлайн-платформу та участь незалежних експертів;
  • можливість укладати договір купівлі-продажу згідно англійського права.

Усі активи, що доступні для приватизації, внесені в онлайн-каталог та поділяються на дві групи:

  • малі (коштують менше, ніж 250 млн грн), їх можна придбати через онлайн-платформу ProZorro.Sales, яка забезпечує найвищий рівень прозорості процедури приватизації;
  • великі (коштують більше, ніж 250 млн грн), продаються за допомогою незалежних професійних радників, які готують актив до приватизації та шукають потенційних інвесторів для аукціону.


Усю необхідну інформацію про приватизацію можна знайти на веб-сайті Фонду державного майна України.